Gå til hovedinnhold

Norkart Sommer: Savnet! Hva skjer så?

Oppgaven vi har fått tildelt er en idé fra en ansatt her hos Norkart Lillehammer. Han jobber frivillig i Sivilforsvaret og har vært med på flere leteaksjoner for savnede personer. Per dags dato blir registrering av leteområder gjort på papirkart der man må manuelt plotte inn på kartet hvor man har gått. Dette går tregt og kan være unøyaktig. Med all teknologi som er tilgjengelig i dag må det jo være mulig å gjøre dette digitalt? Grunnideen var derfor å lage en mobilapplikasjon som kunne spore hvor hvert enkelt letemannskap har gått ute i felten og lagre eventuelle funn som ble gjort underveis i leteaksjonen. I tillegg skulle det være en webløsning på PC hvor søk planlegges og administreres.
Teamet med Trondheimstudenter som skal utvikle denne løsningen er Magnus (Datateknologi), Ingrid (Industriell Design) og Jakob (Informatikk).
Magnus er fra Hønefoss, og Ingrid og Jakob er fra Lillehammer og syne det var særdeles hyggelig å kunne jobbe i hjemtraktene i sommer

Utgangspunktet for sommerprosjektet var ganske åpent og mulighetene for løsninger og funksjoner mange. Vi hadde flere flotte ideer om hvordan vi så for oss at ting skulle se ut og fungere, men i bunn og grunn hadde vi lite erfaring med hvordan leteaksjoner egentlig foregikk. Dermed måtte vi utvide vår kunnskap og tok derfor kontakt med potensielle brukere av et slikt system. Det startet med en tur til politistasjonen på Lillehammer for å ta en prat med folk som hadde god erfaring med leteaksjoner. De var hyggelige og imøtekommende og vi fikk verdifull informasjon som vi kunne bygge videre på. Vi har også vært i kontakt med Sivilforsvaret og Røde Kors som begge var behjelpelige med våre spørsmål. Alle disse innspillene gjorde at noen av våre ideer måtte kastes, men samtidig ble vi klar over behovet for funksjoner vi ikke hadde tenkt på selv.

Etter en uke med mange spørsmål og bratt læringskurve kunne vi mye mer om leteaksjoner og vi hadde laget en prioritert liste over funksjoner vi ønsket å ha med i løsningen. Ingrid begynte å jobbe med hvordan løsningen skulle interagere og se ut, mens Magnus og Jakob satte seg inn i hvilken teknologi som skulle brukes. Vi vurderte en stund å bruke Xamarin for å lage app i både iOS og Android, men bestemte oss etter hvert for å konsentrere oss om Android og dermed Android Studio. I utvikling av web-applikasjonen bruker vi JavaScript og React.   

I den tredje uka fikk vi besøk av Lillehammers lokalavis; GD. De synes idéen hørtes spennende ut og ville skrive en sak om oss. Vi presenterte prosjektet og hadde en hyggelig samtale med journalisten. Du kan finne artikkelen her (plussartikkel).

Vi er nå halvveis i prosjektet og har kommet godt på vei. Vi har en god ide om hvordan løsningen skal fungere og se ut, og mye av teknologien begynner å komme på plass. I skrivende stund jobber vi med å sende koordinater fra en mobil og vise dem på webkartet. Dette innebærer løping i gangene med mobilen i hånda og en tur rundt i nabolaget i ny og ne. Vi har fortsatt tre uker igjen av prosjektet og forventer å få til mye før vi er ferdige. Følg med for neste bloggpost!  

Til slutt må vi også nevne at vi ble svært godt mottatt på Norkart. De ansatte er interesserte i prosjektet og flere stikker innom rommet vårt jevnlig for en oppdatering. Ved kaffemaskina er det stadig samtaler om prosjektet der vi får gode innspill og ideer. 

P.S. Det har også blitt en god del blod, svette og tårer så langt i prosjektet, men disse har utelukkende blitt skilt ved fussballbordet.