Aktuelt

Bedre arbeidsflyt med arealplaner.no

Skrevet av Gry Hege Thorslund | 25.nov.2022 08:29:34

Enklere og mer effektiv arbeidshverdag med arealplaner.no



Etter at Nordre Follo kommune tok i bruk arealplaner.no som planregister, har arbeidsflyten blitt langt bedre i kommunens plan- og byggesaksavdeling. Med arealplaner.no kan innbyggere, næringsliv, fagmyndigheter og saksbehandlere bidra sammen i ett felles planregister – og for Nordre Follo er arbeidet med å holde planregisteret vedlike langt enklere enn tidligere.

Med stor aktivitet i plan- og byggesaksavdelingen i Nordre Follo, går arbeidet i dag langt lettere enn tidligere. Kommunen har til enhver tid en rekke reguleringsplansaker gående. Arbeidet med prosjekter som strekker seg fra boligbygging og næring til friluftsliv, skoler, idrettsanlegg og infrastruktur, skal smidig sammenstilles, og resultere i god og riktig arealforvaltning for kommunens innbyggere.

Mette Kleppe er landskapsarkitekt i planavdelingen, og Torunn Sæther er saksbehandler innen geodata og oppmåling. De forteller om en helt ny hverdag etter at de tok i bruk arealplaner.no.



Enkelt å bruke – tilgjengelig i alle digitale flater

– Det gamle systemet var noe mer komplisert å bruke, og vi var avhengig av at én person oppdaterte planregisteret. Nå er vi flere personer som legger inn nye planer og ajourfører i planregisteret, dermed er det mindre sårbart. Det er nesten like enkelt som å opprette en Finn-annonse, sier Kleppe.

Med arealplaner.no på plass fikk kommunen en løsning som var intuitiv, enklere og mer brukervennlig for saksbehandlere. For fagmyndigheter, næringsliv og innbyggere gir løsningen tilgang til et planregister, som fungerer like godt på mobil, nettbrett og PC – og det er enkelt få oversikt over de reguleringsplanene som finnes.





Mer funksjonalitet og integrasjon med Sak-/Arkiv-system

Løsningen erstatter våre tidligere løsninger innen lagring og presentasjon av planregisterdata (GISLINE Planregister, WebPlan og Planinnsyn), men har i tillegg mye mer funksjonalitet.

Både Kleppe og Sæther understreker brukervennligheten som gir mer selvbetjening og mindre saksbehandlingstid. – Alle offentlige dokumenter og saker blir publisert digitalt med én gang. Brukerne kan da gå inn å sjekke vedtak direkte i planregisteret. Alternativet ville ha vært å vente på et brev i posten.

Løsningen er koblet mot kommunens arkiv via Geointegrasjon, slik at dokumenter kan da vises fortløpende. Dispensasjoner og mindre endringer etableres enkelt med koordinater. Disse data oppdateres fortløpende som WMS-kartlag, slik at de kan vises i ulike kartinnsynsløsninger.



Plandialog er satt opp for enda bedre og enklere dialog med innbygger og næringsliv

Sæther forteller videre at løsningen for Plandialog er installert og koblet opp mot kommunens arkiv for å vise alle planens saksdokumenter. I tillegg er tidsaksen fra sakssystemet tilgjengeliggjort for å vise hvor langt planen har kommet i planprosessen.

Dette gir innbyggere/næringsliv og høringsinstanser i Nordre Follo store gevinster ved at de enkelt kan sette seg inn i plansaken digitalt. Tilbakemeldingsfunksjonalitet gjør det mulig å send inn dokumenter samt gjøre påtegninger på plankartet, for deretter å sende alt inn til kommunen.



arealplaner.no – rigget for fremtiden

Norkart har utviklet arealplaner.no som en skyløsning, slik at den blir kontinuerlig oppdatert med nye funksjoner etter hvert som de er klare for å settes i produksjon.

Bransjen jobber for tiden med modernisering av plan- og byggesaksområdet. Eksempler på dette er ny produktspesifikasjon ved anskaffelse av plan- og byggesakssystem (ePlansak og eByggesak), ombygging av Geointegrasjons-standarden til Fiks-plattformen samt utarbeiding av ny fagstandard for plandata (Plan 5.0). Plan 5.0 inkluderer også digitale planbestemmelser. Fiks Plan er allerede implementert i arealplaner.no, og øvrig funksjonalitet/standarder vil etter hvert vil bli utviklet i løsningen.

Nordre Follo har et ønske om at vedtatte dispensasjoner automatisk skal oppdateres i planregisteret. Dette ønsket – pluss mer – vil innfris, når leverandørene av eByggesak og ePlansak støtter Fiks Plan.



Fiks Plan vil i hovedtrekk effektivisere norske kommuner med følgende:

  • Dispensasjoner, inkludert vedtaksdokumenter, overføres automatisk fra ePlansak og eByggesak til arealplaner.no
  • ePlansak kan opprette planer i arealplaner.no, og får tilbake en planident som lagres på saken
  • Automatisk opprettelse av planbehandlinger fra ePlansak og eByggesak (vedtatt plan, mindre endringer o.l.)

Fiks-plattformen vil føre til store endringer for kommunene. For de fleste kommuner vil det være lurt å ta kontakt med leverandør av ePlansak og eByggesak, for å sjekke hvordan de ligger an i løypa med implementering av Fiks Plan.



Om arealplaner.no

Arealplaner.no er vårt planregister til forvaltning av plandata. Det sørger for at innbyggere, næringsliv, fagmyndigheter og saksbehandlere enkelt får tilgang til gjeldende plandata. Planregisteret er tett integrert med GISLINE Arealplan som vedlikeholder plankartdata i løsningen.






Asbjørn Sundbye

Kundeansvarlig

Tlf. 930 21 136

asbjorn.sundbye@norkart.no