Aktuelt

Tilbyr gratis bruk av digital byggesøknad for privatpersoner

Skrevet av Jeanette Fagerli-Quaino | 18.nov.2021 15:39:18

 

 Valle kommune i Agder har gjort det enda enklere for sine innbyggere som vil utføre byggetiltak selv på eiendommene. – Vi ønsker å være en kommune som er frempå digitalt, og ved å søke digitalt kan innbyggerne når som helst søke på byggetiltak – nesten som en døgnåpen butikk, sier Marit S. Henriksen, teknisk rådgiver i Valle kommune.
– Ved å søke digitalt kan innbyggerne når som helst søke på byggetiltak – nesten som en døgnåpen butikk, sier teknisk rådgiver i Valle kommune, Marit Henriksen.

Valle Kommune har gjort den digitale byggesøknadsløsningen eByggesøk gratis å bruke for privatpersoner.

-Når en byggesøknad sendes digitalt, er det arbeidsbesparende og effektivt for kommunen. Vi ønsker å oppmuntre og gi innbyggerne et insentiv til å sende inn søknader digitalt i eByggesøk. Når byggesøknadsløsningen for søknader uten ansvarsrett er gratis, håper vi det vil stimulere til at flere bruker denne automatiserte løsningen, forteller Henriksen.

Døgnåpen butikk

Det er stor byggeaktivitet i den lille sørlandskommunen. Nå kan innbyggerne i kommunen søke gratis på sitt byggetiltak hvis søknaden sendes digitalt i eByggesøk.

Valle er en liten kommune med cirka 1200 innbyggere, men det er likevel forholdsvis stor byggeaktivitet i den lille sørlandskommunen.
Les mer om Valle kommune her

-Vi så en markant økning av byggesaker i det første korona-året, særlig gjelder det hyttebygging. Aktiviteten har fortsatt å øke i år. Vi har også merket en økning i antall innsendte byggesøknader for de mindre byggetiltakene som innbyggerne kan gjøre selv i eByggesøk for private, sier rådgiveren.

Les mer om digital byggesøknad for private.

Her kan du se video og lese mer om hvorfor Karmøy kommune subsidierer eByggesøk for sine innbyggere.

I 2019 fikk kommunen inn 18 byggesøknader uten ansvarsrett fra private, mens det i koronaåret 2020 økte til 33 byggesøknader. Hittil i år er det sendt inn 22 søknader fra privatpersoner.  Marit Henriksen forteller at de fleste slike søknader gjelder bygging av garasje, uthus, større boder, og tilbygg til hytter/støylsbuer.

-Vi tilbyr ikke eByggesøk bare fordi vi vil at flere skal bygge, men for å gi et bedre tilbud til innbyggerne i kommunen. De kan når som helst hele døgnet søke om å bygge, og Valle ønsker å være en fremoverlent kommune ved å tilby digitale løsninger. Det handler ikke bare om timene vi sparer på saksbehandlingen, men om å gi et bedre tilbud til innbyggerne. Initiativet med å tilby byggesøknadsløsningen gratis på kommunens nettside har nettopp startet, og det blir spennende å følge utviklingen i hvordan dette påvirker saksbehandlingstiden når innbyggerne søker digitalt, sier Henriksen og fortsetter

-Du kan sitte på kvelden og alltid finne det du vil ha, og kommunen blir opplevd som «døgnåpen» avslutter hun.

 

I 2019 fikk kommunen inn 18 digitale byggesøknader fra private i eByggesøk, mens det i 2020 økte til 33 byggesøknader. – Innbyggerne søker mest i bygging av garasje, uthus, større boder og tilbygg til hytter/støylsbuer, sier Marit Henriksen


Sjekk også ut Norkart sin veiledning for eByggesøk for privatpersoner hvor du kan søke på ditt byggetiltak digitalt.