Oppføringer av Alexander Nossum

Fremtidens ledere på #GirlTechFest i Kristiansand

For en dag! 182 inspirerte jenter troppet opp på biblioteket i Kristiansand på morgenen en helt vanlig grå tirsdag. Alle var proppfulle av forventninger, inspirasjon, glede, entusiasme og latter. Hva var de […]

For en dag! 182 inspirerte jenter troppet opp på biblioteket i Kristiansand på morgenen en helt vanlig grå tirsdag. Alle var proppfulle av forventninger, inspirasjon, glede, entusiasme og latter. Hva var de glade for? Jo – de skulle få et lite innblikk i programmering – koding – i ulike former. Vi i Norkart stilte selvfølgelig opp med egen stand hvor gruppene lærte å lage sitt helt eget digitale kompass fra sensorene til en Micro:Bit. Ingen liten oppgave for barn i 3. til 5. klasse – men dette fikk de til uten problemer!

Vi er imponert over hvor teknologiske dagens skolebarn er – de er digitalt innfødte. Touchskjermer, kretskort, PC’er, bruk av web er mer naturlig enn å skrive med blyant. Samtidig reflekterer vi over hvor utrolig viktig det er at nettopp disse barna får et bevisst forhold til skaperkraften i teknologi – å bli vist hva som er mulig – bli gitt mulighetene til å skape. Mange av barna vi møtte i dag blir ledere som skal bestille IT-tjenester. Mange av barna vi møtte i dag blir utviklerne av den neste TikTok – eller kunstige intelligensen. Hvor viktig er det ikke da at vi i IT-bransjen er med å hjelpe skoler og lærere med å gi en dag fylt med små drypp fra IT, teknologi og koding.

Tusen takk for initiativet til IKT-Norge – og det fantastiske lokale initiativet i Kristiansand fra Biblioteket og alle samarbeidsbedrifter!

Vi sees igjen til neste år! Frem til da håper jeg du tar initiativ til at akkurat din bedrift blir med å bidra til neste år i ditt nærområde!

 

Og husk – “Roboter er ikke alltid som du tror”

 

Fra Norge til Afrika med Kunstig Intelligens

Kan Norkart hjelpe tusenvis av barn i Tanzania ved bruk av kunstig intelligens?

Tenk deg først situasjonen:
Barnet ditt trenger hjelp. Ambulansen er på vei. Men ambulansen vet ikke hvor du er fordi kartet finnes ikke. Dette er en utenkelig situasjon i Norge, vi har verdens beste kartgrunnlag. I Tanzania er dette virkeligheten.
Hver dag.

I Tanzania er omskjæring av jenter ulovlig. Til tross for dette er hele 15% av alle kvinnene i landet omskjært, og i mange landsbyer er dette en tradisjon som står sterkt. Heldigvis jobber tusenvis av frivillige for å motarbeide dette. De bygger «safe houses», samfunnshus og reiser aktivt ut for å redde unge jenter.

En av disse jentene er 13 år gamle Neema. I videoen under kan du se hennes historie og mer om det frivillige arbeidet som redder liv i Tanzania.

Video om Crowd2Map

De vet ofte når omskjæring skjer, hvem det gjelder og til og med hvor det skal skje. Men. Det er et vesentlig problem. Jentene vet ikke hvordan de finner «safe housene» og det frivillige politiet vet ikke hvordan de skal komme seg til jentene. Dette er fordi det ikke finnes gode kart i Tanzania. Det kan høres rart ut. Vi er vant med at Google, 1881, Finn har ekstremt detaljerte kart – overalt. I Tanzania finnes det satellittbilder. Og det finnes mye frivillighet for å gjøre landet bedre. 7500 mennesker er nå med å lage et bedre kart til Tanzania. Slik at jenter finner safe houses og redningsmenn kan finne jentene.

Tilbake i Norkart, så har Mathilde Ørstavik og flere andre av våre utviklere jobbet i Norkart Labs med kunstig intelligens. Målet var å lage kart over tak på bygninger basert på flybilder for å finne best egnet sted for plassere solceller. Så var Mathilde i London for å fortelle om dette i plenum på en internasjonal konferanse. På samme konferanse var Janet – som er involvert i prosjektet i Tanzania. De fant ut at den kunstige intelligensen Mathilde har trent opp på norske flyfoto, også kan brukes til å finne bygninger i Tanzania med internasjonale satellittbilder. Hvor kult er ikke det!?

Spoler vi fremover mot sommeren så er et Norkart Sommer-team med studenter klare for å jobbe en hel sommer med oppgaven: «Hvordan gjør vi det bedre for Janet å bruke Mathilde sin kunstige intelligens i Tanzania».

Dette er 1 av 3 sommerprosjekter som vi gjør i Norkart Sommer i år. Utover sommeren blogger studentene om hverdagen, utfordringer, lunsjmenyer og techinnovasjoner de kommer over! Husk å følg Norkart på Facebook for å få med deg oppdateringene og hvordan vi prøver å gjøre verden bittelitt bedre dag for dag.

Se nettsiden til Crowd2Map for mer informasjon om prosjektet deres: https://crowd2map.wordpress.com/

Ren energi er i vinden som aldri før

Det er økende global og nasjonal etterspørsel etter klimavennlige energiløsninger. Både private og bedrifter hiver seg på «det grønne skiftet» for å bli selvforsynte med ren energi, og solcellepaneler brer seg ut […]

Det er økende global og nasjonal etterspørsel etter klimavennlige energiløsninger. Både private og bedrifter hiver seg på «det grønne skiftet» for å bli selvforsynte med ren energi, og solcellepaneler brer seg ut på hustak over hele landet. Med data fra vårt Datavarehus har vi i Norkart utviklet en løsning som viser energipotensialet på alle tak i hele landet. Løsningen benytter takvinkler og takareal for å beregne forventet årsproduksjon, som kan oppgis for eksempel i kilowattimer (kWh), antall km kjørt med elbil, eller antall flyturer til Madrid. Mulighetene er mange!

Dersom du er forhandler av solceller kan vår landsdekkende kartløsning implementeres i din egen nettside. Vi leverer både løsninger for dine potensielle kunder samt for internt bruk. Felles for alle våre kunder som bruker kartløsningen er at den er spesialtilpasset til kundens behov og nettside. I kartløsningen kan offentlig støtte estimeres, som i de fleste tilfeller reduserer prisen på solcellene betraktelig.

Som Miljøfyrtårnsertifisert bedrift er klima og miljø noe som engasjerer oss i Norkart. Vi synes det er gøy å være med i prosjekter som bidrar til å gjøre verden friskere, ett hustak omgangen.

Sjekk ut energipotensiale på ditt tak da vel!

Soleliten beregner basert på din gateadresse
Otovo tilbyr utleie av solcellepanel
Solkart.no Viser potensiale rett i kartet
Norkart har siden 2011 vært sertifisert miljøfyrtårn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raskere og bedre leveranse av kommunale data

Effektiv og standardisert eiendomsinformasjon fra automatiserte kommuner

Automatisering av kommunen gir gode ringvirkninger

Geografisk informasjon er en viktig kilde til objektiv informasjon om eiendommer i omløp. Det er kommunene som dokumenterer og forvalter informasjon om eiendommene innenfor sitt område, og de er forskriftsmessig bundet til å dele informasjonen med andre offentlige og private virksomheter.

Produksjonstid, kostnad og kvalitet på eiendomsinformasjon varierer fra kommune til kommune.  Norkart jobber aktivt mot kommunene for å effektivisere og standardisere leveransene med eiendomsinformasjon. Ved hjelp av automatisering vil all produksjon av eiendomsinformasjon standardiseres og effektiviseres – til stor glede for alle aktører som benytter seg av kommunal informasjon.

Ved å velge Norkart som din formidler av eiendomsinformasjon støtter du innovasjon og effektivisering av leveransene fra kommune til sluttbruker. Stadig flere kommuner er digitalisert eller i startfasen med digitalisering. Alta kommune er i gang med automatisk produksjon av meglerpakker, og er strålende fornøyd med resultatet.

“Vi i Alta kommune leverer all informasjon tilknyttet meglerpakker og lignende produkter gjennom Norkarts produktportal, og hovedtyngden av produktene er nå automatisert gjennom Norkarts løsning. Produktportalens brukergrensesnitt, tilrettelagte løsninger og tilpassede dokumentmaler er så gode og fleksible at vi bruker portalen også til leveranser av manuelle produkter som Legalpant, Målebrev, Bygningstegninger og Brukstillatelse og ferdigattest.

Norkart og automatiseringsløsningen har bidratt til at vi har mer enn halvert arbeidstiden vi bruker på meglerpakke-leveranser, samtidig som kvaliteten på leveransene våre har økt. Med Norkarts produktportal og tilhørende automatisering er det mindre risiko for feil, og produktene som leveres fra oss har et mer ensartet oppsett i og med at de automatiserte og manuelle produktene er laget med samme mal. Vi har også fått mulighet å forbedre og videreutvikle enkelte av våre produkter til stor glede for meglerne som bruker produktene.

Da vi begynte samarbeidet med Norkart og tok i bruk deres automatiseringsløsning startet vi forsiktig med bare noen få automatiserte produkter som vi selv kontrollerte og godkjente. Nå blir alle automatiserte produkter også automatisk godkjent slik at vi kun bruker tid på de fire manuelle produktene våre.”

Roy Knutsen, Fagansvarlig Geodata

 

 

 

 

Digitalisering av kommune-Norge vil erfaringsmessig gi både raskere og forbedrede informasjonspakker. Vi håper dette gir god motivasjon for å velge Norkart som din leverandør av kommunale data.

Lånekassen automatiserer ved hjelp av geografiske data

Lånekassen er en institusjon mange av oss har et forhold til. Den har gitt oss lån og stipend som har vært viktige for oss i forberedelsene våre til det virkelige livet.  Lånekassen […]

Lånekassen er en institusjon mange av oss har et forhold til. Den har gitt oss lån og stipend som har vært viktige for oss i forberedelsene våre til det virkelige livet.  Lånekassen har bidradd til utdannelsen av mange teknologer, men det er også slik at Lånekassen er en avansert bruker av teknologi som er utviklet av de samme teknologene.

Tidligere var søknadsprosessen analog med velkjente tidstyver som papirmølle og byråkrati ofte betyr.  I dag er prosessen hel-digital og automatisert ved hjelp av moderne teknologi. Det gir åpenbare fordeler som raskere og bedre behandlingstid for søknader, samt fornøyde kunder og et velfortjent godt rykte.

Oppdaterte data gir korrekte beslutninger.

Et viktig kriterium for riktig støtte fra Lånekassen er avstand fra bosted til lærested. For å sikre at stipendet beregnes på riktig grunnlag benyttes data og tjenester fra Norkarts Datavarehus.  Våre kartdata er oppdatert i sanntid og inneholder den informasjonen som trengs for å beregne riktig reiserute mellom bosted og lærested. Det er et stort antall søknader som behandles hvert år, og både demografiske og geografiske data er nødvendige for å fatte riktig beslutning om støtte.

Vi i Norkart synes det er gøy å jobbe med fremoverlente bedrifter som ser potensiale i bruk av geografisk informasjon og automatiserte løsninger.

Vi ansetter 23 nye digitale hoder

Alle snakker om digitalisering, men Norkart gjør noe med det!

Alle snakker om digitalisering, – men Norkart gjør noe med det!

Digitalisering er et begrep som kan omfatte mye, sier Torgeir Algerøy, som er styreleder i Norkart. Vi har drevet med digitalisering av informasjon siden tidlig på 1980-tallet da de første systemene for lagring og bruk av kart på datamaskiner ble utviklet.

Som følge av økt etterspørsel innen digitalisering har vi planer om å ansette 23 nye medarbeidere – hovedsakelig utviklere og rådgivere, fortsetter han.  Det er spesielt salg av digital informasjon til eiendomsmeglere og advokater som gir vekst.

Norkart har investert vesentlig både i kroner og kompetanse de siste 5 årene for å ta en utfordrerrolle i markedet for eiendomsinformasjon, og opplever nå stor vekst i dette markedet, sier Algerøy.

Norkart hadde i 2017 dobbelt så stor omsetning rettet mot eiendomsmeglerbransjen og advokater i forhold til 2016. I 2018 forventes her en vekst på 70 prosent.  Dette er et marked hvor Ambita tidligere har hatt monopol.

Vår styrke ligger i at vi klarer å bruke vår digitale kompetanse i kombinasjon med dataene som allerede finnes til å skape nye produkter og tjenester, sier Torgeir Algerøy.  Dette sammen med 23 nye digitale hoder er viktig i vår videre vekststrategi, avslutter han.

Våre utlyste stillinger kan du finne her

Kontroll og forvaltning av plandata

Gode råd til forskriftsmessig forvaltning av plandata

Fatt riktig beslutning på rett grunnlag

Plansystemet i Norge er komplekst- og god forvaltning av plandata er viktig for effektiv og forsvarlig plan- og byggesaksbehandling. Kommunens planer må være i henhold til gjeldende standarder fra vedtak til gjennomføring. Dersom vedtak blir fattet på bakgrunn av uriktig eller misvisende plandata kan kommunen ha erstatningsansvar.

Nye planer må være i henhold til gjeldende standarder – fra vedtak til gjennomføring. Mest kjent er kanskje SOSI – Samordnet Opplegg for Stedfestet Informasjon, den største nasjonale standarden for geografisk informasjon. Det er kommunen som planmyndighet som har ansvar for å sørge for at alle krav innfris igjennom hele prosessen. En god forsikring er å levere plandata på SOSI-format sammen med plankart, planbestemmelser og planbeskrivelse før planen blir lagt ut til offentlig ettersyn. En feilfri SOSI-kontrollrapport skal dog ikke tolkes som en garanti for feilfri plan.

Norkart har vært- og er delaktige i utvikling av gjeldende standarder. Vi har tung faglig kompetanse innen området og kan utføre mottakskontroll av plandata som sikrer at planer er i samsvar med gjeldende standard, og at det er samsvar mellom plankart og plandata. Ved bistand fra Norkart vil dere motta rapport for mangler og avvik. En slik mottakskontroll bør gjøres både ved utlegging til offentlig ettersyn og ved endelig vedtatt plan.

Hold ditt planregister oppdatert

Per i dag er kommunen igjennom forskrift pålagt å føre alle planer i digitalt planregister senest 8 virkedager etter at planvedtak er fattet. Planregisteret skal være tilgjengelig for allmenheten på nett for å sikre en god innbyggerdialog og gjennomsiktig offentlig forvaltning. Norkart har igjennom flere år produsert programvare for forvaltning av digitale arealplaner og planregisteret. Vi kan bistå med kompetanse og generell rådgivning både på fremlegg av plandata og forvaltning av dataene i planregisteret.

Dataene i planregisteret må være av god kvalitet og holdes kontinuerlig vedlike. Gjennom mange års utviklingsarbeid, deltagelse i standardiseringsarbeide og konsulentarbeid innen planproduksjon og digitaliseringsoppdrag har vi opparbeidet god kompetanse på planforvaltning. Vi har konsulenter som daglig blir spurt om råd for å finne praktiske løsninger på problemstillinger som ikke er entydig avklart i planstandard og veiledning.

Norkart kan veilede kommunen med mange av dens løpende arealplanoppgaver:

  • Mottakskontroll av nye planer
  • Implementering av nye vedtatte planer i forvaltningsbase
  • Føring av planregister
  • Digitalisering av analoge planer

Trenger du rådgivning eller bistand med dine plandata, ta kontakt med en av våre konsulenter.

Formidles dine data i henhold til gjeldende lovverk?

Enklere og oversiktlig formidling av meglerinformasjon

Offentlighetsloven har som formål å legge til rette for viderebruk av offentlig informasjon. Etter at loven ble vedtatt har det åpnet seg nye markeder mellom offentlig og privat sektor. Blant annet formidling av meglerinformasjon. Meglere, kommunen og formidlere danner en treenighet som sørger for at eiendomsomsetning i Norge skal være en trygg og oversiktlig handel.

I dag åpnes det som åpnes kan, om det er kildekode, standarder eller kommunale data. Det er en trend i samfunnet vi lever i at vi skal ha ett gjennomsiktig og oversiktlig bilde av hva som foregår. Hensikten er å styrke informasjons- og ytringsfriheten men også for å gi rom for utvikling. For når data blir tilgjengeliggjort for ett bredere publikum vil det være flere hoder som tenker sammen mot gode løsninger.

Offentlighetsloven gir grobunn for konkurranse – ved § 6 forbyr loven forskjellsbehandling. Det vil i prinsippet si at alle som ønsker å benytte eller formidle kommunens data skal behandles likt. Norkart er innforstått med de utfordringer det gir kommunen. Det er pr. i dag tre aktører på markedet som har kommersiell interesse av å videreformidle såkalt meglerinformasjon. Alle aktørene har per nå forskjellig system for bestilling, levering og håndtering av disse dataene. Norkart har utviklet en løsning for å sikre enklere håndheving av offentlighetsloven.

Med vår løsning kan kommunen motta bestillinger fra alle nåværende aktører igjennom samme portal. I denne løsningen vil det ikke være forskjellsbehandling og det er kunden selv som velger hvilken virksomhet de vil benytte seg av – uten at kommunen må endre sine rutiner.

Løsningen forplikter til en formidlingsavtale som gir Norkart rett til å videreformidle kommunens data. Denne avtalen er i henhold til gjeldende lover og regler. Når kommunen har en formidlingsavtale med Norkart vil det åpne seg mange muligheter for automatisering og effektivisering. Meglerinformasjonspakke kan bli ett helautomatisk system fra bestilling til levering i din kommune.

 

I skrivende stund er det åpen og gratis påmelding på flere webinarer som omhandler denne tematikken.  

Kommunereformen gir flere millioner endringer

Korrekt informasjon er grunnlaget for riktige beslutninger. Norkart er – igjennom sitt Datavarehus formidler av Norges største samling av geografiske data og tjenester. Fundamentet for vår virksomhet ligger i oppdaterte og korrekte […]

Korrekt informasjon er grunnlaget for riktige beslutninger.
Norkart er – igjennom sitt Datavarehus formidler av Norges største samling av geografiske data og tjenester. Fundamentet for vår virksomhet ligger i oppdaterte og korrekte data som er raskt tilgjengelige for våre kunder. I årsskiftet 2017/2018 fikk vi en smakebit på kommunereformen da Trøndelagsfylkene ble slått sammen og åtte kommuner ble redusert til fire. Dette fører til endringer i en mengde datasett som kunder og partnere benytter i sine daglige gjøremål. Norkart leverer i dag demografi- og risikodata til forsikringsbransjen, eiendomsinformasjon til bank- og eiendomsbransjen for å nevne noe. Vi leverer også en rekke annen data og informasjon til aktører som er avhengige av presise geografiske data.

Millioner av endringer som følge av kommunereformen
Norkart har ved årsskiftet håndtert mer enn 1,8 millioner endringer i grunnboken og 10,4 millioner endringer i matrikkel. I hele landet blir bedrifter og offentlige instanser berørt av kommunereformen som genererer et behov for å oppdatere kunderegistre og systemer. Når vi nå sitter med fasiten en drøy måned etter sammenslåingene – opplever vi at det har vært en god og arbeidskrevende «øvingsrunde» for oss og våre kunder. Igjennom årets sammenslåinger har vi etablert et erfaringsgrunnlag som gir oss god kontroll på prosessens gang slik at vi skal være forberedt på den store kommunereformen som skjer i 2020. Våre kunder fikk levert gode, oppdaterte data – klare for bruk innen rimelig tid.

Klar for kommunereform 2020
Når vi løfter blikket og ser mot fremtidens kommunesammenslåinger er det med optimisme og i god dialog med våre partnere. Dette er en jobb som må gjøres i fellesskap med blant annet kunder, Kartverket og andre berørte aktører. Norkart er allerede godt i gang med forberedelsene for å effektivt formidle oppdaterte systemer og data etter kommunereformen i 2020. Vi ønsker nye og eksisterende kunder velkommen til en effektiv og trygg kommunereform 2020

500 000 nordmenn berørt av kommune og fylkesammenslåing
Norkart tilbyr konsulenttjenester i forbindelse med kommunereformen.

Smartere arbeidsdag med FME

Verdens beste verktøy for restrukturering, analyse og konvertering av geografiske data.

Få kontroll på dine data

Har du mye data som ligger spredt rundt i kataloger, på disker eller i forskjellige systemer? Vi kan hjelpe deg med å sammenstille og verdiøke dataene dine slik at du får bedre nytte av dem i din virksomhet.

Vi kan hjelpe deg med:
– Automatisere arbeidsprosesser og dataflyt
– Vaske kundelister mot adresseregister
– Innhente og sammenstille data fra ulike arkiver
– Flytte og prosessere data fra innsamling til bruk på kontor og i felt
– Verdiøke kundedata og koble mot kart og stedsinformasjon
– Konvertere, analysere og transformere data

I dette arbeidet bruker vi FME (Feature Manipulation Engine), et verdensledende verktøy for restrukturering, analyse og konvertering av data. FME støtter over 400 forskjellige format og API, og gjør det enkelt å sammenstille data fra forskjellige systemer for å oppnå en mer effektiv arbeidsflyt.

 

Hør vår ferske podcast som gir et innblikk i eksempler og muligheter som FME gir.

 

Du er velkommen til FME World Tour i Trondheim 4.4.2018 og Oslo 19.4.2018

Når studenter skaper fremtiden

Kart og stedfestet data har blitt en viktig del av mange tjenester de siste årene. Vi omgir oss med stedfestet informasjon hele tiden, og det skaper mye av grunnlaget for fremtidens teknologier. […]

Kart og stedfestet data har blitt en viktig del av mange tjenester de siste årene. Vi omgir oss med stedfestet informasjon hele tiden, og det skaper mye av grunnlaget for fremtidens teknologier.

Slik startet invitasjonen som studentene ved Industriell Design på NTNU Gløshaugen fikk til workshoppen Norkart holdt for dem i forbindelse med deres Design Expo. Design Expo er et ukes langt arrangement i regi av designstudentene selv, hvor det blant annet holdes foredrag og workshops som er relatert til et tema. Med årets tema, “Teknologiens Ansikt”, ønsket de å sette fokus på muligheter og etiske dilemmaer som følge av høy teknologisk fremgang og økende grad av automatisering og bruk av kunstig intelligens. Med andre ord, snacks for en Norkarter og en utmerket anledning for oss å plassere Post-it-lappene våre på designstudentenes kart.

Fremtidens teknologier presenterer en hel rekke spennende muligheter for innhenting og smart bruk av stedfestet informasjon. Med Post-it-lapper og dette budskapet i Norkartbagen, trappet Anne Sofie, Susanne og undertegnede opp på døren til Industriell Design. Vi snakket om Norkart, spiste sushi, og ga designstudentene i oppgave å finne ut hvordan fremtidens stedfestede informasjon kunne skape verdi for deg, meg og samfunnet vårt. Spennende!

Til tross for et litt ubeleilig men svært velbegrunnet fravær fra den eneste av oss som kunne skilte med jobberfaring på området, kunne vi i etterkant av arrangementet gi oss selv en ordentlig god klapp på skulderen. Det viste seg nemlig at det ikke kun er ingeniører med fleecegenser som syns stedfestet informasjon (<3) er gøy, men også ingeniører med pologenser og MacBooks. Det ryktes forøvrig om at workshopen til Norkart hadde “en av de beste casene under årets Expo”, og da kan vi ikke være annet enn fornøyde! Vi gleder oss til å ta imot industrielle designere i Norkart når dere blir ferdigstudert og til Norkart Sommer!

 

En smart og innovativ by på 24 timer

  En helg i starten av februar var Norkart Labs med å arrangere hackathon på Universitet i Agder. Linjeforeningene Systematicus og Open Source UiA var initiativtakere til hackathonet. Kristiansand Kommune, Egde Consulting, […]

 

En helg i starten av februar var Norkart Labs med å arrangere hackathon på Universitet i Agder. Linjeforeningene Systematicus og Open Source UiA var initiativtakere til hackathonet. Kristiansand Kommune, Egde Consulting, Instituttet på UiA og vi i Norkart var medarrangører og hjalp til så best vi kan med pizza, hamburgere, cola og en dose erfaring. Uken før holdt vi praktisk lynkurs for studentene i hvordan bruke åpne geografiske data med fri programvare.

Lukas Wedemeyer fra Kristiansand Kommune innledet problemstillingen rundt Smarte byer. Sitatet: «En smart by er en by som gjør smarte ting» – sitter godt i veggene. Det er ikke byen med den beste strategien, de beste konseptene, eller de beste powerpointene som er den smarteste – den smarteste er den byen som faktisk utnytter det «smarte» som ligger mellom digitaliserte arbeidsprosesser, teknologi, data og innbyggere.

Gruppene jobbet ivrig gjennom døgnet. Flere kastet seg over kodingen. Flere ble inspirert av Google Design Sprint og testet ut prosessen i hypertempo. Flere jobbet rent konseptuelt og med fullt fokus på interaksjonsdesign.

Lørdag ettermiddag var det «kodestopp» og påfølgende pitching. 5 minutter pitch – 5 minutter spørsmål. Stramt skjema etter 24 timers jobbing.

Det vi fikk presentert var utrolig spennende! Tre av gruppene hadde jobbet med et veldig aktuelt tema, nemlig: Hvordan få mer brukervennlige tjenester for å gi tilbakemeldinger til kommunen. For eksempel: «Her er det hull i veien», «Her er det ikke brøytet», «Her bør det være mer lekestativ». Innbyggervarsling er ikke i seg selv innovativt. Flere leverer tjenester på dette, inklusive oss. Problemet er at det er veldig, veldig få innbyggere som vet om, eller rett og slett gidder å bruke tjenestene. Studentene klekket ut flere kjempegode konsepter for å få dette til. Hva med å gjøre innsending som et sosialt spill? Hva med å lage det mye, mye enklere – ala snapchat? Hva med å lage en app som er like attraktiv for 19-åringer som 69-åringer å bruke? Hva med å bruke mobiltelefoner og eksisterende app’er som datasensorer?

For som en ikke-navngitt student så viselig sa det: «Det er jo bare grinebitere over 50 som gidder å involvere seg i dag». Hva betyr dette egentlig for en kommune? Jo. Det betyr at beslutninger skjer med en fryktelig skjev demokratisk prosess.

Heldigvis er hackathons med på å skape en kobling mellom innovative studenter, kommuner, private leverandører og universitetsmiljøer. Det er på denne måten vi kan skape de virkelige smarte koblingene mellom digitaliserte arbeidsprosesser, teknologi, data og innbyggere. Og skape et smartere samfunn.

(alle foto: Kristiansand Kommune, Open Source UiA, Systematicus UiA, Norkart)

Sommer 2017: Prosjekt Bordkart

La oss begynne på slutten hvor vi befinner oss nå. Vi er midt i finaleuka. Veggene på kontoret er fylt opp av post-it-lapper, planer, geometri og oppnådde milepæler: «Kan vi bruke Mapbox […]

La oss begynne på slutten hvor vi befinner oss nå. Vi er midt i finaleuka. Veggene på kontoret er fylt opp av post-it-lapper, planer, geometri og oppnådde milepæler: «Kan vi bruke Mapbox + Tango i Unity? JA!», «Vi naila kartlag i 3D» og «Naila markers i 3D takket være matte <3». To Lenovo Tango-telefoner lader ved vinduet. De er slitne etter en lang dag med intens bevegelsessporing, områdelæring og dybdepersepsjon. Så hva er det vi egentlig har laget?

Bortsett fra dette.

Kart kan brukes til å visualisere sammensatt informasjon på en konsis og intuitiv måte. Denne informasjonen blir enda mer sammensatt og enda mer intuitiv i 3D. Se nå for deg at du kan plassere slike tredimensjonale kart i din egen stue. Du kan planlegge din neste tur i Jotunheimen, se om huset ditt er flomutsatt eller rute opp ny motorvei mellom Oslo og Bergen. Ved å kombinere kartdata fra Norkart og Mapbox med spillutviklingsplatformen Unity og AR-plattformen Project Tango har vi fått til nettopp dette. Og mer til!

Studentene

Så hvem er vi, og hvordan kom vi på å utvikle noe så helsprøtt? Vi er Norkarts sommerstudenter i Sandvika: Nina, Guro, Alexander og Jacob, og alle studerer til vanlig ved NTNU i Trondheim. I Norkart får alle faste ansatte bruke 10% av sin tid på egne idéer og prosjekter, og noen heldige studenter får hvert år muligheten til å utforske de mest lovende idéene videre. Dette prosjektet er basert på en slik idé, og representerer noe av det mest framtidsrettede ved Norkart.

Vi fikk eget kontor og frie tøyler. I løpet av de første dagene prøvde vi oss litt frem, og etablerte en felles idé om hva vi ville få til. De første ukene lagde Nina og Guro en nettside hvor man kan lage presentasjoner som viser relevant informasjon på ulike kartutsnitt. Alex og jeg utforsket hvordan presentasjonene kunne vises som 3D-modeller i spillplattformen Unity og videre hvordan disse 3D-modellene kunne tilpasses og plasseres i den virkelige verden gjennom Tango-telefonene. De siste ukene fokuserte vi alle mer på brukeropplevelse og utvidet noe av funksjonaliteten.

I ettertid ser vi hvor bredt dette prosjektet var. Vi lagde en egen nettside med HTML, Sass og TypeScript på frontend og Node, Express og Firebase på backend. I tillegg til dette så jobbet vi med 3D modellering og brukergrensesnitt i Unity, mens datasyn og figurforståelse ble utført med Project Tango. Vi er muligens de første som har jobbet med kombinasjonen Mapbox + Unity + Tango. Det har bydd på store utfordringer og problemer som ikke kan googles. Heldigvis har vi fått hjelp av Norkarts kontakt i Mapbox, og deling av frustrasjon og feiring av milepæler har holdt stemningen og motivasjonen i teamet på topp hele veien!

En sommerjobb i Norkart kan anbefales på det varmeste. Er man selvdreven, ambisiøs og engasjert i ny teknologi er Norkart stedet. I tillegg er folkene i bedriften skikkelig ålreite. Takker for hyggelig sommerfest hos Petter, middag på Aker brygge, trivelige lunsjer og utallige foosball-matcher. Takk for oss, Norkart!

Sommer 2017: Prosjekt WaterGo

I sommer har vi endelig fått bryne oss på mer enn bare skoleprosjekter, vi har fått muligheten til å leke oss med Android-utvikling og Google’s nye AR-platform til mobil, Google Tango. Om […]

I sommer har vi endelig fått bryne oss på mer enn bare skoleprosjekter, vi har fått muligheten til å leke oss med Android-utvikling og Google’s nye AR-platform til mobil, Google Tango. Om Google Tango er ukjent for deg, er du i samme bås som vi var for ca 2 måneder siden, og ganske mange andre. Dette er ikke så rart med tanke på at Tango er ganske nytt og i skrivende stund fungerer det kun på 2 telefoner, hvor av den nyeste ble lansert for bare noen dager siden!

Vårt prosjekt denne sommeren var å utvikle en applikasjon som visualiserte vann og avløpsrør under bakken, for så å legge til så mye funksjonalitet vi rakk etter det. Med ingen erfaring med hverken Google Tango eller vann og avløp, og en smule erfaring med Android-utvikling passet dette prosjektet perfekt for 2 ivrige og nysgjerrige studenter! Flaks for oss har Norkart allerede erfaring med alt sammen, blant annet igjennom BorderGo, en lignende løsning som Kartverket utvikler med utviklere fra Norkart.  Den viser eiendomsgrenser i AR. Ved hjelp av kompetansen som var opparbeidet i det prosjektet, kom vi oss fort forbi det første og største hinderet applikasjonen vår møtte, nemlig å koble verdens GPS-koordinater sammen med AR-verdenen i applikasjonen vår.

Romlig debugging

Når man skal tegne en AR-verden ender man fort opp med mange rare situasjoner, som for eksempel når man må klatre opp på bord for å se om rørene man tegner er hule eller bare ser sånn ut.

Etter at vi hadde en kobling mellom GPS og AR-verdenen klarte Tango selv å holde styr på at vi beveget oss riktig i den opptegnede AR-verdenen uten at vi måtte gripe inn. For å gi brukeren muligheten til å gripe inn i denne prosessen selv la vi til en kalibreringsfunksjon hvor brukeren selv peker på et kart for å si hvor mobilen er.

Utviklingen av applikasjonen skjedde for enkelthets skyld med Java i Android Studio og for å representere rør og kumlokk brukte vi Rajawali grafikkmotoren. Å tegne i AR er veldig gøy og frustrerende på samme tid. Det er gøy å se at det man koder ha en “effekt” på verden. På samme tid er det blir veldig fort frustrerende når du ikke ser det du har tegnet, og det ikke er sikkert om det er fordi du har tegnet det for langt vekk fra deg, du har ikke sett i riktig retning enda, du har tegnet den for liten til at du legger merke til det du har tegnet eller du bare har laget objektet du skal tegne, men glemt å faktisk tegne det…

Flotte resultater

Det ferdige resultatet etter en sommer i Lillehammer

Etter 2 måneders arbeid har vi klart å utvikle en app som bruker faktiske data fra Lillehammer kommune til å tegne rør og kumlokk i den virkelige verden, gir brukeren muligheten til å kalibrere sin egen posisjon, har et oversiktskart som viser rørene og kumlokkene på et kart med muligheten til å filtrere hvilke rør man vil se, og muligheten til å legge til egne rør og kumlokk. I tillegg til å hatt en fantastisk sommer som utviklere i egen hjemby sitter vi igjen med en mengde kunnskap om både V&A, Android-utvikling og Tango som vi ikke hadde før.

Gratulerer med dagen!

Mange har fulgt vår gratis webinarserie om FME og OpenSource. Her har vi blant annet gått igjennom Hvordan lage kart i QGIS. Hvordan eksportere til 3D fra QGIS og generell introduksjon Vi […]

Mange har fulgt vår gratis webinarserie om FME og OpenSource. Her har vi blant annet gått igjennom

Hvordan lage kart i QGIS. Hvordan eksportere til 3D fra QGIS og generell introduksjon

Vi har også gått igjennom massevis av tips og triks i FME hvor alt fra laserdata til shapefiler har fått kvernet seg.

I tillegg har vi brukt en god del CartoDB for å få frem “GIS på web”. Vi har kjørt rene introduksjoner, geografisk analyse med SQL og litt mer avansert API-bruk. Vi har også brukt Mapbox for å lage egne bakgrunnskart med egne farger og stil.

Før påske annonserte vi en konkurranse for alle som deltok på webinarene. Konkurransen bestod i å lage et spennende kart til 17. mai!

I dag kåret vi vinnerne som hver får en duffelbag klar for sommerferien! Vinnerbidragene finner du listet opp under.

Vi tar sommerferie fra webinarene – men er tilbake i august!

Husk også å meld deg på FOSS4G Bonne og den norske utgaven, FOSS4G.no

 

God sommer og god 17. mai fra webinargutta Alexander og Sigbjørn! 

 

https://jmrype.cartodb.com/viz/917b4436-eecf-11e5-8fac-0ea31932ec1d/embed_map

2016-05-13 12_39_59-TEST 17.Mai Tromsø sentrum

 

https://sofieskara1.cartodb.com/viz/c174fb84-f652-11e5-a7cd-0e674067d321/embed_map

2016-05-13 12_41_34-17.mai - Ås sentrum

 

https://sveinjetlund.cartodb.com/viz/2e8222ce-177d-11e6-8c8f-0ecfd53eb7d3/embed_map

2016-05-13 12_41_18-17. mai på Sør-Fron

 

 

NADAG - et offentlig prosjekt med suksess!

Norkart har hatt gleden av å ha innleide utviklere fra dag 1 i prosjektet og sett løsningen vokse frem til å bli produksjonsklar nå i sommer. Motivasjonen bak NADAG var observasjonen om at […]

Norkart har hatt gleden av å ha innleide utviklere fra dag 1 i prosjektet og sett løsningen vokse frem til å bli produksjonsklar nå i sommer.

Motivasjonen bak NADAG var observasjonen om at grunnundersøkelser (boringer i grunnen) i Norge altfor ofte ble gjennomført og deretter aldri brukt om igjen. Selve grunnundersøkelsene sier noe om hvorvidt det er kvikkleire, fjell eller andre viktige geologiske parametere i brønnen man borer. Dette er åpenbart noe som er av betydning for allmennheten, og ikke minst med tanke på utbygging og sikkerhet/beredskap.

Før NADAG havnet gjennomførte grunnundersøkelser "i en skuff" hos oppdragsgiver eller hos utførende borefirma - altså rett inn i "siloene". Lite dataflyt på tvers, lite gjenbruk på tvers og særdeles lite samfunnsnytte. NADAG endrer dette bildet ved å implementere en standard for hvordan vi felles kan representere borehull og ikke minst implementere en infrastruktur for mottak, lagring, forvaltning og innsyn av grunnundersøkelser.

Systemet skal fungere uavhengig av hvem som er oppdragsgiver eller hvem som er utførende. I lys av den tidligere "silostrukturen", åpner dette for særdeles god samfunnsnytte. Dette blir bekreftet av Vista Analyse som peker på en "return-on-investment" på 6.4. Eller mer presist 16 millioner kroner årlig i samfunnsøkonomisk innsparing. Det er 16 millioner som kan brukes på helt andre ting: sikrere broer, bedre veier og mindre erstatningssaker.

NADAG er ikke bare samfunnsøkonomisk nyttig. Det er også et eksempel på et akkurat passe stort offentlig prosjekt. Som Paul Chaffey kommenterer på sin blogg, hører vi dessverre altfor ofte om ambisiøse offentlige prosjekter. Altfor ambisiøse. Altfor komplekse. Altfor "skal-få-til-alt-på-min-måte-prosjekter".

Chaffey har svært gode poeng som jeg er hjertens enig i. Altfor komplekse og store prosjekter går som regel galt. De blir for dyre, løser ikke det de skal og sørger for gigantiske regninger. IT-verden er kompleks. Kanskje mest på grunn av at alt er mulig. Vi er for dårlige til å begrense ønskene våre og for dårlig til å spisse problemstillingene. NADAG er et miniatyrprosjekt sammenlignet med milliardprosjektene som når media. Men, det er et miniatyrprosjekt med mange av de samme fellene. Vi har opplevd fristelsene for å: "lage litt mer", "gjøre det litt mer dynamisk", "hva med litt mer funksjonalitet?". Gjennomgående i prosjektet har dette blitt styrt unna og knallharde valg har blitt tatt for å oppnå kjernemålet: lage en nasjonal database for grunnundersøkelser.

Norkart er stolt over å ha vært en sentral bidragsyter til å knuse datasiloer og sørge for mer samfunnsnyttige IT-systemer som fungerer!

 

Du kan lese mer om NADAG hos:

Kjempesuksess med studentprosjekt for media

Hvorfor Norkart? Jeg gikk 3. klasse elektronikk ved NTNU og inn i mellom all elektronikken hadde jeg også lært litt programmering, noe som ga mersmak. Dette var fag jeg trivdes veldig godt […]

Hvorfor Norkart?

Jeg gikk 3. klasse elektronikk ved NTNU og inn i mellom all elektronikken hadde jeg også lært litt programmering, noe som ga mersmak. Dette var fag jeg trivdes veldig godt med og ville lære mer om, og jeg søkte derfor sommerjobb hos Norkart sommeren 2014. Til tross for at jeg ikke kunne javascript og ikke hadde all verden med programmeringserfaring, fikk jeg jobben, noe som har vist seg å ha gått veldig bra!

Å jobbe i Norkart

I løpet av sommeren lærte jeg mye nytt, om både javascript, css, html og webutvikling generelt. Mye av grunnen til at jeg lærte så mye var takket være et godt arbeidsmiljø med flinke kollegaer, da spesielt Torbjørn som også jobbet på samme prosjekt.

Etter endt sommerjobb dro jeg på utveksling til Barcelona, men fikk likevel muligheten til å jobbe videre med løsningen derfra. Så når jeg ikke hadde mye å gjøre på skolen, og når jeg ble lei av sangria, tapas og soling, jobbet jeg så mye som jeg ville. Det har med andre ord vært en veldig fleksibel deltidsjobb, som jeg har satt stor pris på!

Grunnet en veldig lang juleferie har jeg nå vært tilbake på Trondheimskontoret i fem uker og jobbet videre med utviklingen av “mediakart”. Etter et halvt år er det mange nye kunder/aviser som har tatt i bruk løsningen, noe som betyr flere tilbakemeldinger og ønsker om ny funksjonalitet. Jeg har derfor gjort både store og små endringer i løsningen som skal leveres ut til kundene om kort tid. Det er veldig gøy at det jeg gjør faktisk blir brukt til noe!

Om løsningen

Da matrikkelen/grunnboken ble åpen for alle i 2014 var Norkart tidlig ute med å ta i bruk disse dataene. Blant annet ble dette prosjektet til, som gjør det enklere for journalister å presentere omsetningsdata sammen med interaktive kart.

Webløsningen som er utviklet er et verktøy som kan brukes til å vise omsetningsdata på en ryddig og fin måte (helt objektivt sett, selvfølgelig). Her kan journalister gå inn, velge hva de ønsker å publisere og ikke minst hvilken form de ønsker å vise dataene på, for så ved et enkelt tastetrykk få en ferdigskrevet embedkode som kan limes rett inn i avisens egne systemer. I dag er mulige publiseringsløsninger kart, tabell og vanlig tekst.

I kartet vil man få opp omsatte data som punkter, hvor man videre kan klikke på hvert punkt og se omsetningshistorikken helt tilbake til tidenes morgen. I tabellen har man mulighet til å sortere dataene på pris og dato, alt ut i fra hva man ønsker å vise. Her er det også mulig å få sett beliggenhet og historikk til hver omsetning. I tillegg har vi nylig lagt til muligheten for å laste ned dataene som en tekstfil, som kan brukes til publisering i papiravis.