Aktuelt

Viktigheten av et oppdatert vegnett

Skrevet av Gry Hege Thorslund | 10.feb.2022 15:46:10

 

Norkart har utviklet en ny løsning for oppdatering av vegnettet som gjør det langt enklere for kommunen å kartlegge og vedlikeholde sine vegdata. Dette vil bidra til langt bedre vegnett i den nasjonale vegdatabasen, som igjen gir grunnlag for bedre oversikt for samfunnskritiske tjenester som for eksempel nødetater.

Presis informasjon om vegnettet er selve grunnlaget for ruteberegning og navigasjon. Et oppdatert vegnett er helt vesentlig for utrykningskjøretøy, forsvaret, tungtransport og andre som skal finne fram til riktig lokasjon på raskest mulig måte.
 

Alltid oppdatert vegnett

Astrid Haugane Aas i Seksjon for kart og arealplan i Rana kommune har allerede tatt løsningen i bruk.

– Det er viktig for oss å ha en oppdatert vegdatabase, og arbeidet i Elveg 2.0 gir oss nå muligheten til å enkelt jobbe med og vedlikeholde vegnettet i kommunen, sier Haugane Aas.

Hun arbeider også med en plan for interne rutiner for vedlikehold av vegnettet på lengre sikt.
– Vi ser nå på hvordan vi best skal kunne ivareta et oppdatert vegnett, og at saksbehandlere på veg kan rapportere inn og validere vegdata via Kommunekart Proff. Dette vil gjøre denne oppgaven langt enklere for oss og sikre høy datakvalitet i bruken av Elveg 2.0, forteller hun.

Enklere arbeid med kjente systemer

Den tidligere prosessen med forvaltning av vegnett har blitt langt enklere med gjenbruk av Kartverkets geografiske infrastruktur. Norkart har utviklet integrert støtte for dette, slik at kommuner kan bruke samme systemer for forvaltning av vegnettet som benyttes til annen oppdatering av kartet.

Nasjonal vegdatabank (NVDB) er en database som eies og driftes av Statens vegvesen og er originaldatabasen for vegnettet i Norge. Dataene ajourføres både periodisk og kontinuerlig, og det er et delt ansvar mellom:

  • Statens vegvesen: Europa- og Riksveger
  • Fylkeskommunen: Fylkesveger
  • Kommunen: Kommunale-, private- og skogsbilveger

Fra Vegnett til Elveg 2.0 for kommunene

Kartverket har gjort store endringer i rutinene for forvaltning, drift og vedlikehold av vegtema. Elveg 2.0 erstatter FKB-Vegnett, Vbase og Elveg 1.0.

Norkart har utviklet GISLINE Vegnettsredigering for disse oppgavene, og tilrettelagt for forvaltning i Sentral FKB (SFKB). Bli kjent med løsningen her:

  • Kort video (7 min.) om bakgrunn og teori for Elveg 2.0.
  • Kort video (7 min.) med demo av GISLINE Vegnettsredigering

Innføringen av SFKB for Elveg 2.0 vil lette kommunenes jobb med ajourholdet, og vegnettet vil oppdateres enklere og hurtigere enn tidligere via geosynkronisering. Det er Kartverket som sørger for at NVDB oppdateres med endringer fra Elveg 2.0.