Aktuelt

Prioriterte områder for tilsyn i 2022

Skrevet av Gry Hege Thorslund | 30.des.2021 13:19:30

Prioriterte områder for tilsyn i 2022



Annethvert år fastsetter Kommunal- og moderniseringsdepartementet såkalte prioriterte tilsynsområder. Dette er tidsavgrensede krav som sier at kommunene vil føre tilsyn med særlige forhold. Fra januar 2022 og i to år framover skal kommunene prioritere å føre tilsyn med arbeidet rundt sikkerhet mot naturfarer og belyse regelverket ved etablering av hybler.



Økt kunnskap om regelverket
Bruksendring eller etablering av nye boenheter uten søknad er en svært hyppig ulovlighet i norske kommuner. Det avdekkes stadig ulovlighetssaker som omhandler ikke godkjent boareal (dette omfatter både ferdigbehandlede saker, saker under behandling og ubehandlede saker), men det er sannsynligvis store mørketall.

Disse ulovlighetene kan være vanskelige å avdekke og utleie av slike hybler eller boenheter oppfyller ofte ikke tekniske krav. Iverksetting av dette tilsynsområdet vil bidra til økt kunnskap om regelverket og en individual- og allmennpreventiv effekt for både boligeiere, utleiere og leietakere.



Sikkerhet mot naturfare
Departementet har også fastsatt i de nye retningslinjene at arbeidet med sikkerhet mot naturfare er et viktig og aktuelt tilsynstema. Dokumentasjon for oppfyllelse av krav til sikkerhet mot naturfarer blir stadig mer aktuelt med tanke på klimaendringene vi opplever i verden i dag med økt risiko for flom og skred – samtidig som vi opplever fortetting og et økt behov for utnyttelse av ledig areal til bygg- og boligprosjekter.



Veiledning tilgjengelig i januar 
Forskriften trer i kraft 1. januar 2022 og vil tilgjengeliggjøres på Lovdata.no.

Veiledning som beskriver hvordan kommunen kan føre tilsyn på de prioriterte tilsynsområdene blir tilgjengelig på DiBK.no i løpet av januar 2022. 


KilderDiBK.no, Lovdata.no



Relevante lenker: