
Foto: Ingeborg Rønning Obrestad, Norkart
Gjennom studiet Bachelor i Interaksjonsdesign på NTNU Gjøvik, var 270 timer arbeidspraksis en del av femte semester. Praksisen til Johannes Østreborge Thorsen og Linde Stormo, ble gjennomført på Norkart sitt kontor i Lillehammer, hvor de fikk jobbe med prosjektet «Onboarding av kunder». Målet var å lage et “proof of concept” på hvordan kunder tar i bruk nye Norkart produkt i dag, og hvordan den kan se ut i fremtiden.
Praksishverdagen

Foto: Linde Stormo
I starten på praksisperioden, fikk vi en innføring i hvordan Norkart jobber, og hvilke fagfelt de jobber med. Allerede første dag forsøkte vi å danne oss et bilde av hvordan systemene hos Norkart fungerer, og hvordan vi kan jobbe for å endre onboardingen til en ordning som vil være mer effektiv. Vi jobbet hovedsakelig med onboarding innenfor brannforebygging, som er noe av de mer komplekse prosessene i Norkart. Det å komme ut i arbeidslivet som interaksjonsdesigner, betyr at man må starte med å sette seg inn i fagfeltet man skal jobbe med, noe som ofte kan ta tid, spesielt når det er komplekse systemer med mange detaljer.
Å jobbe i Norkart var en unik og svært god læringsopplevelse hvor vi følte vi fikk brukt metodikk og teori fra skolen i praksis. Innsiktsarbeidet vi gjorde ved å intervju ansatte var heller ikke vanskelig når bedriften er full av folk som er interessert i fagene sine, noe som ga oss verdifull informasjon å jobbe med da vi utformet designet på kundeportalen.

Foto: Johannes Østreborge Thorsen
Vi var stort sett på kontoret 3 dager i uken, onsdag – fredag, og vi fikk vårt eget kontor i flotte, nyoppussede lokaler. Som interaksjonsdesignere er vi glade i å fysisk tegne og skrive opp ideer. Det å da komme til sitt eget whiteboard hvor vi kunne henge opp så mange post-it lapper vi ville, gjorde det enkelt å jobbe sammen om ideer og bedre løsninger.
Vi fikk også være med på flere lærerike workshops om ulike temaer med veilederne underveis i praksisen. Etter å ha vært mye preget av corona-tiden under studiene var det morsomt å endelig få vært med på en fysisk, skikkelig tankemyldring med engasjerte innspill fra deltakerne. I tillegg fikk vi holde vår egen workshop om metoder innen interaksjonsdesign for UX-faggruppen, et kollektiv med UX-interesserte folk fra alle forskjellige fag. Denne workshopen var både en god mulighet til å øve og prøve faglig metodikk, samt å ha en kreativ og morsom økt med mye latter.
Resultater
Som resultat av arbeidet vi gjorde i vår praksis, fikk vi kartlagt dagens situasjon innen fagfeltet brannforebygging, som er en av de mest komplekse prosessene som utføres i Norkart. Denne dannet et solid grunnlag for prosessen videre, og ble et «Proof of concept» som Norkart kan benytte i videre arbeid.
I tillegg fikk vi laget et forslag til potensielle løsninger i en kundeportal, som er ment å forbedre kommunikasjon, effektivisering, smidighet og noe automatikk i form av selvbetjente løsninger for en kunde. Dette ble laget i form av skisser i Figma, og ble vårt sluttresultat basert på kartleggingen.
Sosialt
Norkart fremstår for oss som en solid arbeidsplass. Her er det rom for utvikling, ansatte besitter veldig mye fagkunnskap, det er masse humor, og veldig hyggelige ansatte. Den siste dagen på kontoret ble det turnering i Fussball, men her måtte vi studenter innse at slaget var tapt i møte med veilederne. Med delingskulturen i Norkart, så fikk selvfølgelig vi studenter plukke våre favoritter fra premien, som var en pose Twist.

Foto: Jakob Fonstad, Norkart
Oppsummering
Å være i praksis hos Norkart, har vært utrolig lærerikt. Vi har fått bekreftet mye av det vi har lært gjennom studiet, i tillegg til å se hvor fint arbeidslivet for en interaksjonsdesigner kan bli. I Norkart har vi opplevd en koselig atmosfære, hyggelige og veldig behjelpelige ansatte, masse kunnskap og masse humor. Vi har hatt det veldig hyggelig, med mange uformelle samtaler i kantinen med verdens beste lunsj, så tusen takk til alle, dere har vært med på å gjøre vår praksisperiode til en uforglemmelig opplevelse.

Foto: Berit Aas, Norkart