Noen dager er mer meningsfulle enn andre. En høstdag i Trondheim var nettopp en slik dag – da vi var 20 forventningsfulle personer som møtte opp på NTNU for å bidra i et Mapathon. Tross at det er mange år siden vi var studenter – så var tiden glemt, og vi Norkartere – representert ved Marielle og Antonio fikk en meningsfull dag på jobben.
Hva er Mapathon – og hvordan bruke dette innenfor bistand?
Et mapathon er et arrangement der du sammen med andre får bidra på et aktuelt og viktig bistandsprosjekt. I dette tilfelle fikk Norkart bidra med å kartlegge områder som har vært utsatt for katastrofer eller trenger bistand – og hensikten var å øke kompetansen om nettopp kartleggingsmuligheter som kan bidra til økt sikkerhet.
Mer informasjon:
https://nb-no.facebook.com/events/1352249881608514/
For de som ønsker å organisere Mapathon selv: https://www.missingmaps.org/assets/downloads/mapathon-materials/english/How_to_Host_a_Mapathon_EN.pdf
Gode samarbeid gir meningsfulle resultater
Norkart har gjennom en årrekke hatt godt samarbeid og dialog med NTNU – og allerede i februar var vi på NTNU på Gløshaugen – og møtte dyktige folk fra Ingeniører uten Grensen (IuG) – og holdt foredrag om Norkarts erfaring med kartlegging av «hvite flekker» på kartet.
IuG utførte selve kartleggingsdelen og gikk gjennom prosessen med kartlegging i plenum. De var god forberedt og hadde ordnet alt på forkant, som valg av digitaliseringsområde og ikke minst bestilling av lokaler og pizza.
Erfaringene Antonio og Marielle har tatt med seg gjennom bla. et stort NATO-kartleggingsprosjekt i henholdsvis spanske og nederlandske forsvaret viste seg å være gull verdt i kartleggingsprosjektene i Trondheim – som gav stor verdi til Mapathon prosjektet – «Missing maps-prosjektet».
Enkel kartlegging i Norge gir stor effekt i Kenya
Rent konkret jobbet vi med 2 forskjellige områder i Kenya som er viktig for Røde Kors. Det ble først jobben med å digitalisere bygninger og veier – og deretter kun bygninger.
Missing Maps har en veldig lett brukbar portal, hvor man kan velge område og blokkere deler man ønsker å jobbe med.
Selve digitalisering skjer i OpenStreetMaps. Det er verktøy som alle kan bruke, uten å ha særlig GIS-kunnskap.
Noen arbeidsdager er som nevnt mer meningsfulle enn andre – og sammen med dyktige studenter, fagpersoner og næringslivet – skaper vi meningsfulle resultater. Vi var alle veldig inspirert og vi gleder oss allerede til neste gang vi kan bidra til å skape resultater med mening!
Takk for at vi får bidra!