Brukeren i fokus på NN/g UX Conference i London

Brukeren i fokus på NN/g UX Conference i London

Vi i Norkart har de siste årene hatt økt fokus på hvordan vi kan jobbe helhetlig med tilrettelegging for gode brukeropplevelser i våre produkter og tjenester. I den anledning deltok vi på en  konferanse som gikk mer i dybden rundt dette emnet. Alle temaene på konferansen er knyttet til UX (user experience/brukeropplevelse) som refererer til totalopplevelsen en bruker har ved anvendelse av et produkt, tjeneste eller et system. Konferansen arrangeres av Nielsen Norman Group som har hatt en ledende rolle innen UX siden slutten av 90-tallet. Firmaet leverer stadige forskningsrapporter, utarbeider retningslinjer og anbefalinger samt arrangerer kurs over hele verden.

Konferansen er bygd opp av kurs med minimum en dags varighet, som gir oss mulighet til å forstå det grunnleggende, lære metoder og gjennomføre praktiske øvelser innenfor temaet. I tillegg tilbys eksamen i hvert emne. Det var mer enn 40 fulldagskurs å velge mellom innenfor hovedtemaene «Interaction», «Research», «Management», «Web-Design» og «Mobile/Multi-Channel». Siden vi allerede følte oss trygge på den grunnleggende kunnskapen i emnet valgte vi «Management»-sporet, som fokuserte på hvordan man kunne jobbe strategisk med brukeropplevelser.

Med utgangspunkt i UX lærte vi hvordan vi kunne:

  • Jobbe mer effektivt
  • Samarbeide bedre med kunder
  • Kommunisere bedre med utviklerne
  • Samarbeide på tvers av avdelinger i firmaet
  • Kommunisere resultat bedre
  • Legge en strategi for alt arbeidet
  • Bruke workshop i arbeidet
  • Utforme løsninger basert på skjermstørrelse og kontekst

Vår oppfatning er at NN/g-konferansen henter dyktige folk som er flinke til å formidle. Foreleserne hadde bakgrunn som User Experience Specialist, User Experience Researcher og User Experience  Strategist. Dagene besto av en god blanding av praktiske øvelser, gruppearbeid og forelesninger basert på forskning og erfaringer.

Deltakerne
Det var deltakere fra hele verden på konferansen, og det er alltid like interessent å høre at man uavhengig av landet man kommer fra eller bransje man jobber i – så deler vi de samme UX-utfordringene.

Her ser vi kursdeltagerne i gang med praktiske oppgaver.

Det var noen få nordmenn på konferansen, som var lett gjenkjennbare. Man kunne se oss stå med kaffekoppen litt utenfor den store folkemengden, samt at vi ikke sa unnskyld eller takk i annenhver setning. Likevel fikk vi sosialisert oss, og ble kjent med folk fra mange forskjellige land. En dag var det sludd ute, og ei dame fra Peru hoppa av glede da vi møtte henne, for dette var første gangen hun hadde sett snø!

Hva sitter vi igjen med?
Etter sju dager med intensiv undervisning sitter vi igjen med mange inntrykk, ny kunnskap, oppfrisket lærdom og en ny sertifisering!

UX-arbeidet vi har fokusert på i Norkart til nå er fremdeles høyaktuell, men konferansen inspirerte oss til å sette tanker, teknikker og metoder mer i system enn vi har gjort til nå for mer strategisk gjennomtenkt arbeid og resultat.

Siden det var en konferanse med mye praktisk arbeid ser vi flere tips og metoder vi allerde nå er klare til å benytte oss av. En vei mot en god løsning kan være å samle på eksempler av god og dårlig design basert på hva andre har gjort, for enklere eksemplifisering av hva som fungerer i hvilke konkrete settinger.

Et annet eksempel er at man underveis i utviklingen har et eget sprintboard med alle antagelser og spørsmål man har om brukerens arbeidsprosesser. Vi utarbeider hypoteser og tester ut hver og et av spørsmålene og har til slutt svar på de fleste problemstillingene, med grundig bakgrunnsmateriale for beslutningen som tas.

Flere av emnene krever mer refleksjon, og tid til å gradvis innføre endringer som er i tråd med Norkart sine arbeidsområder. Men vi går våren i møte med frisk kunnskap, og vi håper vi kan gi alle som jobber med våre produkter og tjenester mange gode brukeropplevelser.