Sommer 2017

Sommer 2017: Prosjekt Bordkart

La oss begynne på slutten hvor vi befinner oss nå. Vi er midt i finaleuka. Veggene på kontoret er fylt opp av post-it-lapper, planer, geometri og oppnådde milepæler: «Kan vi bruke Mapbox + Tango i Unity? JA!», «Vi naila kartlag i 3D» og «Naila markers i 3D takket være matte <3». To Lenovo Tango-telefoner lader ved vinduet. De er slitne etter en lang dag med intens bevegelsessporing, områdelæring og dybdepersepsjon. Så hva er det vi egentlig har laget?

Bortsett fra dette.

Kart kan brukes til å visualisere sammensatt informasjon på en konsis og intuitiv måte. Denne informasjonen blir enda mer sammensatt og enda mer intuitiv i 3D. Se nå for deg at du kan plassere slike tredimensjonale kart i din egen stue. Du kan planlegge din neste tur i Jotunheimen, se om huset ditt er flomutsatt eller rute opp ny motorvei mellom Oslo og Bergen. Ved å kombinere kartdata fra Norkart og Mapbox med spillutviklingsplatformen Unity og AR-plattformen Project Tango har vi fått til nettopp dette. Og mer til!

Studentene

Så hvem er vi, og hvordan kom vi på å utvikle noe så helsprøtt? Vi er Norkarts sommerstudenter i Sandvika: Nina, Guro, Alexander og Jacob, og alle studerer til vanlig ved NTNU i Trondheim. I Norkart får alle faste ansatte bruke 10% av sin tid på egne idéer og prosjekter, og noen heldige studenter får hvert år muligheten til å utforske de mest lovende idéene videre. Dette prosjektet er basert på en slik idé, og representerer noe av det mest framtidsrettede ved Norkart.

Vi fikk eget kontor og frie tøyler. I løpet av de første dagene prøvde vi oss litt frem, og etablerte en felles idé om hva vi ville få til. De første ukene lagde Nina og Guro en nettside hvor man kan lage presentasjoner som viser relevant informasjon på ulike kartutsnitt. Alex og jeg utforsket hvordan presentasjonene kunne vises som 3D-modeller i spillplattformen Unity og videre hvordan disse 3D-modellene kunne tilpasses og plasseres i den virkelige verden gjennom Tango-telefonene. De siste ukene fokuserte vi alle mer på brukeropplevelse og utvidet noe av funksjonaliteten.

I ettertid ser vi hvor bredt dette prosjektet var. Vi lagde en egen nettside med HTML, Sass og TypeScript på frontend og Node, Express og Firebase på backend. I tillegg til dette så jobbet vi med 3D modellering og brukergrensesnitt i Unity, mens datasyn og figurforståelse ble utført med Project Tango. Vi er muligens de første som har jobbet med kombinasjonen Mapbox + Unity + Tango. Det har bydd på store utfordringer og problemer som ikke kan googles. Heldigvis har vi fått hjelp av Norkarts kontakt i Mapbox, og deling av frustrasjon og feiring av milepæler har holdt stemningen og motivasjonen i teamet på topp hele veien!

En sommerjobb i Norkart kan anbefales på det varmeste. Er man selvdreven, ambisiøs og engasjert i ny teknologi er Norkart stedet. I tillegg er folkene i bedriften skikkelig ålreite. Takker for hyggelig sommerfest hos Petter, middag på Aker brygge, trivelige lunsjer og utallige foosball-matcher. Takk for oss, Norkart!