Hvor går grensen?

Hvor går grensen?

Tenk deg at du står i hagen og lurer på om naboen har plantet hekken sin på riktig side av eiendomsgrensen? Du tar opp telefonen din, og gjennom kameraet får se hvor eiendomsgrensene dine ligger.

Slike tanker er det mange av oss som har tenkt lenge. Men teknologien har ikke vært tilgjengelig. Men nå er tiden moden. Google har i noen år jobbet med prosjekt Tango som er en plattform for Augmented Reality (AR), eller «utvidet virkelighet» om du vil. Lenovo er først ute med en kommersiell telefon på denne plattformen.

Kartverket ønsker å forenkle alt arbeid med Matrikkelen og dens eiendomsgrenser, og ser et behov for nettopp å kunne se eiendomsgrensene i terrenget. De utlyste derfor en konkurranse for å etablere Border GO, en prototyp som kan fungere på telefon. Norkart vant denne konkurransen før Påske og signerte oppdragsavtalen sist fredag. Vi går nå i gang med å lage prototypen i tett dialog med Kartverket. Prosjektet skal resultere i en Tango-applikasjon utviklet som åpen kildekode på innen 31.oktober.

Her er Kartverkets video fra signeringsmøtet:

Den første Tango-telefonen kom i hus for et par uker siden. Teknologien ser veldig lovende ut. På baksiden sitter en dybdesensor og «fisheye»-kamera, i tillegg til det vanlige kameraet. Dette gir telefonen en romlig forståelse slik at du for eksempel kan måle lengder og arealer på objekter du ser på.

Det første vi skal teste ut nå innen 23.mai, er å presentere kartdata gjennom kameraet uten å korrigere sensorene eller benytte kalibreringer av noe slag. Deretter setter vi opp nye eksperimenter basert på resultatene vi får

Både Kartverket og Norkart håper å lære masse i prosjektet. Resultatet blir delt med resten av verden som Open Source, og skaper forhåpentligvis grobunn for mange innovative AR-løsninger innen Geomatikkbransjen.

De neste månedene skal vi vise hvor grensen går. Men vi vil samtidig flytte grensen for hva som er mulig. Vi gleder oss!