Alta-komune

Man trenger ikke å være professor for å få til artige ting!

Fri programvare, eller open source software som det også kalles, forbindes av mange med gratis tilgjengelig kildekode som kan brukes for å programmere sine egne applikasjoner. Det er i og for seg riktig, men det kan være mye enklere enn som så. Fri programvare kan også være lett tilgjengelig for alle og enhver.

Et eksempel på dette er QGIS. QGIS er et program som lastes ned og installeres, og etter kun kort tid har du tilgang til et kraftig gis-verktøy med utallige muligheter. Her kan du manipulere raster- og vektordata, etablere og kjøre analyser, produsere temakart og mye mer, og dette er altså helt gratis og fritt tilgjengelig.

Mens QGIS er ypperlig for behandling av dine egne data, finnes det andre verktøy som håndterer publisering av de samme dataene til andre brukere. Et godt eksempel på dette er Carto. Dette er en kraftig plattform for å presentere kartdata og gjøre geografiske og statistiske analyser i nettleseren. I Carto kan du laste opp dine data manuelt for å lage kartet du ønsker, og dersom du har lagret dataene dine i en PostGIS-database (også dette fri programvare), så kan data hentes direkte fra denne.

Roy Knutsen og Alta kommune har aktivt tatt i bruk fri programvare, og har etablert temaklienter både for bruk internt i kommunen, og for publisering til kommunens innbyggere. På http://www.geodata.alta.no/ kan du selv se hvor enkelt det er å navigere seg i de ulike kart-temaene som kommunen har å vise frem.

Dataene lagrer de i ulike databaser, bl.a. PostGIS. Sammen med FME bruker de QGIS til analyser og visualisering. Kartklientene er i hovedsak basert på Leaflet, som er et open source Javascript-bibliotek for mobilvennlige interaktive kart. Norkart leverer bakgrunnskartet gjennom WEBATLAS-API, og vi har hjulpet Alta i gang gjennom opplæring. Utover det er det Knutsen og hans kolleger som lager kartklientene selv.

Hvis du besøker Alta kommunes kartportal vil du finne en rekke tur- og løpekart, som f.eks. toppturer, scooterløyper, sykkelløyper med mer. Til NM på ski i 2015 lagde de et eget løypekart. Her vises alle de ulike traséene som ble brukt under mesterskapet, og hvis man klikker på en trasé får man opp løypeprofil og link til 3D-visning av traséen. 3D-visningen er produsert med en plugin til QGIS.

Løsningen for presentasjon av dispensasjoner fra arealplaner bør også nevnes. Her har de brukt FME til å trekke ut informasjon fra planregisteret, og «ut av boksen» gir Leaflet dem en elegant framstilling av dispensasjonene. En annen løsning som bør nevnes er «side-om-side-visning» av dronedata. Dronebilder fra to ulike opptak er lagt oppå hverandre, og de to vises side om side, splittet med en glidebryter som kan trekkes fram og tilbake. Slik kan man holde god oversikt over f.eks. framdrift i byggeprosesser. Også dette er funksjonalitet som ligger tilgjengelig i Leaflet.

Vi i Norkart har latt oss imponere, og kan anbefale alle kartinteresserte å ta en titt på hva de har fått til.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *