FOSS4G i Bønn

FOSS4G i Bonn - Geoprat i maktens korridorer

Det kan bli overraskende varmt i Bonn! Solstek og tredve grader er nesten for mye for noen stakkars utviklere fra det høye nord, men heldigvis ble konferansen avholdt i veldig behagelige omgivelser, nemlig den tidligere tyske Forbundsdagen i Bonn. Med plenumsmøter i selve salen der Tysklands lover ble utformet, avslappende lokaler rundt den og god traktering til lunsj og i pauser, var det ikke å si på gjestfriheten fra vårt tyske vertskap!

Som alltid har FOSS4G-konferanser sin egen vri avhengig av hvor den blir avholdt. I år var det åpenbart flere europeere enn amerikanere, men med 900 påmeldte fra alle kontinent var det likefullt ganske godt blandet. Man merker europeisk innflytelse på keynotes og foredrag, her var det for eksempel mye snakk om EUs Copernicus-program for åpne data fra satellitter, og diverse prosjekter med EU-støtte. Britiske deltagere ble godhjertet mobbet ved flere anledninger for deres nylige valg om å forlate dette FOSS4G-støttende felleskapet.

I motsetning til tidligere år var det ingen teknologier som dominerte med sitt store gjennombrudd, men derimot modning av mange “hypede” produkter, som har gått fra spennende fremtid til praktisk nåtid. Ting som GeoGig for versjonering av geografiske data, PDAL for manipulering av punktskyer, og 3.0-versjonen av QGIS ble hyppig diskutert. Skyteknologi har kommet inn i form av økt fokus på parallel-prosessering og oppsplitting av arbeidslaster over mange maskiner.

En ting virker likevel sikkert, og det er at Mapbox Vector Tiles (MVT) har vunnet krigen om å bli de facto standard for vektor-baserte tiles. Verktøyene deres har nådd en høy grad av modenhet, og støtte for dem har begynt å dukke opp andre steder. Vi så støtte for MVT i både GeoServer og OpenLayers, minst en ny server laget spesielt for vektor-tiles, og flere prosjekter som brukte slike tiles som kartgrunnlag.

Ellers er åpne data alltid en vinner, og spesielt i Europa hvor EU aktivt støtter opp om dette i mange prosjekter de finansierer. Copernicus ble nevnt, og dette prosjektet leverer allerede terabyte med ferske bilder, radarmålinger og annen data hver dag! De viste til flere positive ringvirkninger slik som varsling av isbevegelser i Finskebukten, og håpet på mange flere slike prosjekter utover i næringskjeden. Deutsche Bahn har gjort et større arbeid med å åpne sine data, og opplever at veldig mange er interessert i å benytte dem til mange ulike prosjekter. En favoritt var automatisk trykking av spørsmålskort til quiz-spill basert på stasjonsoversikten deres.

Nordmenn stilte sterkt på konferansen, både som deltagere og foredragsholdere. Fra Norkart hadde vi tre stykker som holdt foredrag, om kommersialisering av åpne data, våre sommerjobbprosjekter og arbeidet vi har gjort med Kultur- og naturreise. Kanskje det mest populære bidraget fra Norge var MazeMaps Ivan Sanchez som sto for, nemlig GeoHaiku, en rent medititativ måte å benytte posisjonen din til å generere et unikt stykke poesi!

Alle foredrag ble filmet, streamet live og lagt ut innen neste dag. Snakk om tysk effektivitet! Sjekk dem ut selv, det kan anbefales! Neste år skal konferansen til Boston i USA (Paul Ramsey er allerede booket for sin tradisjonelle annenhver-FOSS4G-keynote), og vi er sikkert med der også. Søknadsprosessen for 2018 har åpnet, da blir det et sted utenfor USA og Europa. (“Storbritannia!”, som en smarting i publikum ropte da det ble annonsert.) Uansett hvor, så gleder vi oss!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *