snø

Snow-globe cartography: Norsk OpenSource-snø i Tyskland

Snøkule-kartografi. Smak litt på ordet. Det høres en smule retro ut, litt harry og kanskje litt utdatert? Litt i samme gata som “snø” på nettsider egentlig, der man legger på virtuell snø over en nettside. Dette var rimelig populært i juletida i webens spede barndom, og for noen har det blitt en tradisjon å pynte nettsida si med litt snø.

Så også for Kultur- og Naturreise-prosjektet. Vi i Norkart har det siste halvåret hjulpet dem med å presentere et vell av stedfestet kultur- og naturinformasjon ved hjelp av digitale kart (mer om det prosjektet senere!). I begynnelsen av desember fikk jeg en forespørsel om jeg kunne hjelpe dem litt:

spørsmålet til deg blir om du kan bruke bittelitt tid og din kompetanse bygget opp over mange år til å legge på litt snø…

Håvard hos KNreise hadde allerede brukt demonstratoroppsettet til å sette opp et kart som viser en rekke jule-relaterte data i et norgeskart, så utfordringen var å få på plass litt snø. En halvtime senere hadde jeg en enkel demo på plass, og Julekartet til KNreise var på plass.

Jeg tenkte at “dette kan kanskje være av interesse for andre”, og la det ut på GitHub, og Leaflet-pluginen L.SnowLayer var født. Jeg la også ut en link på Twitter, og fikk noe respons.

Etter en ukes tid fikk jeg en tilbakemelding fra mannen bak winterbiking.ca, som hadde brukt pluginen min. “Artig å se at noen tar det i bruk”, var tanken min. I går kom neste tilbakemelding:

Det viste seg at det var Der Spiegel som hadde laget et webkart som viser historisk sannsynlighet for snø på julaften i Tyskland. De hadde så klart brukt en rekke OpenSource-verktøy og altså funnet min Snø-plugin.

I det hele tatt var løsningen de hadde laget rimelig stilig, og det er utrolig gøy å kunne si jeg har bidratt til Der Spiegel sine nettkart (om enn på en relativt begrenset måte). Det er kanskje ikke helt i samme skala som juletreet Norge sender til Berlin, men jeg har nå gjort mitt for den tyske julestemmningen!

Hvis du nå har blitt inspirert og tar i bruk L.SnowLayer eller har forslag til forbedringer på denne tar jeg hjertelig imot både kommentarer, kodeforandringer eller forbedringer!