FOSS4G i Oslo og oppsummering fra Seoul

Når man nettopp har kommet hjem fra en særdeles vellykket internasjonal FOSS4G, hva er vel bedre enn å gå rett på en nasjonal FOSS4G? Slik tenkte ihvertfall både jeg og Kjartan da vi denne uken reiste den lange veien inn til Aker Brygge og Felix Konferansesenter for FOSS4G-NOR, og vi angret ikke! Etter en videohilsen fra Jeff McKenna, sjefen i OSGeo, satte konferansen i gang og holdt høyt nivå helt igjennom. Foredragene varierte imellom ganske lavnivå tekniske presentasjoner til mer "big picture"-syn på hva man kan få til med åpen kildekode og åpne data her til lands.   I den tekniske enden av skalen fant vi blant annet vår egen Sverre Wisløff om vektor-tiles, som høstet stor interesse og flere oppfølgings-spørsmål, og Nicklas Avèn med entusiastisk fremvisning av SQL-spørringer som får det beste ut av nyheter i PostGIS.  Vi kan også gratulere ham med at hans egenutviklede TWKB-format ikke bare har kommet inn i PostGIS, men har blitt tatt i bruk av CartoDB i deres backend! Nicklas viste frem en graf som Kjartan også hadde sett i CartoDBs foredrag om sky-skala drift på FOSS4G i Seoul. Vi må jo innrømme at også vi er interessert i at CartoDB skal fungere godt. Lasse Gullvåg Sætre holdt et godt innlegg om Maptime krydret med betraktninger om usynlige maktstrukturer i kartografiens verden, slik en ekte Blindern-student må gjøre. Dan Kåre Engebretsen fra VG viste en rekke slående eksempler på historiefortelling som muliggjøres med kart og åpne data, og Andreas Tollefsen fra PRIO fortalte om Conflict Grid-systemet de har utviklet for å systematisere data innenfor konfliktforskning.   Dagen ble avrundet med at Graeme Bell mer eller mindre rømte fra sykehuset for å kunne holde en reprise av sitt foredrag på sommerens FOSS4G-EU om enkle måter å øke paralleliseringen av din GIS-prosessering. Han viste hvordan man med enkle grep kan nyttiggjøre seg alle de kjernene i PCen din som vanligvis tvinner tommeltotter i programmer som PostGIS og GDAL, og drastisk redusere beregningstiden på selv en vanlig laptop.  

Mine meninger

Jeg holdt et kort innlegg på FOSS4G i Oslo som var et slags reisebrev fra Seoul, med mine høyst subjektive meninger om hva som var årets store trender og nyheter:
  • Beliggenheten har noe å si for hvem som deltar: Mange flere asiater, færre amerikanere og omtrent like mange nordmenn.
  • Der i fjor var Javascripts store år, var det mer nedtonet i år. Den har tatt sin plass som en av flere egnede programmeringsspråk for geomatikk, fremfor å fortrenge dem helt slik man fikk inntrykk av i fjor.
  • Likeledes har projeksjoner gjort et comeback, med demonstrasjoner av utvidet støtte i Geoserver og egne tjenester for kart-tiles i polare strøk.
  • Punktskyer er veldig på moten! PDAL-biblioteket har kommet i versjon 1.0, og gir mange gode muligheter for å jobbe med punktskyer og generere avledede data som høydemodeller og ortofoto.
  • OpenDroneMap er en lettvint programpakke for å skape nettopp punktskyer ut av bilder du tar med din egen drone. Som Kjartan bemerket; her er det muligheter for nyvinning i form av både morsomme hobbyprosjekt og oppstartsbedrifter.
  • GeoPackage-standarden fra OGC ser ut som fremtiden for offline kartdata. Som en blanding av mbtiles, shapefiler og tjenester pakket inn i en enkel fil kan man gi apper alt de trenger i en (stor?) nedlasting. Noe å følge med på!
  • WPS har modnet såpass mye at mange har god støtte for det og har begynt å lage spennende applikasjoner. Knut Landmark fra FFI viste frem en ruteberegner over WPS som tok hensyn til de spesielle forhold Forsvaret ofte opererer under. For eksempel, hvordan finne den beste ruten når veier er unødvendig, men synlighet i terrenget må minimeres?
  • Maskinlæring har nyttige applikasjoner også innenfor geomatikk. En presentasjon handlet om bruken av en maskinlæringsmodell for å øke kvaliteten på interessepunkt i OpenStreetMap. Det viser seg at med bare navnet på en restaurant, kan man med 95 % treffsikkerhet angi hva slags mat som serveres der! Dette kan man bruke både til kvalitetsheving av eksisterende data, og til å komme med relevante forslag til tilleggsinfo når nye data legges inn.

Se selv, døm selv!

På FOSS4G i Seoul ble alle foredragene tatt opp på video, og i de nærmeste ukene kommer de til å bli tilgjengelig sammen med foredragsfoiler. (Kommer når det er klart, som det heter!) Jeg skal bruke noen timer på å få med meg alle de kule foredragene som jeg dessverre måtte gå glipp av på grunn av harde prioriteringer. (Slik som å være i rommet for det foredraget jeg selv skulle holde.) I Oslo hadde vi ikke kamera, men de skal samle opp presentasjoner og legge dem ut også. Jeg vil anbefale alle å følge med på 2015.foss4g.org for å se videoene etterhvert som de blir klare!  
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *