3D Oslo kommune

Suksesshistorier med FME

FME World Tour ble arrangert for andre året på rad. Der fikk de 50 deltakerne blant annet et innblikk i hvordan FME er brukt for å lage en gigantisk 3D-modell av Oslo.

– Jeg er svært glad for å se så mange FME-fans. Norge ligger langt fremme i å bruke dette verktøyet, som gir dere kraft til å behandle data på den måten dere vil. Dataene deres skal ikke være is – de skal flyte og bevege seg, innledet Ken Bragg på Clarion Hotel Royal Christiania i Oslo.

Han er European Service Manager i Safe Software – selskapet som har utviklet verktøyet Feature Manipulation Engine (FME).

 

Sterk vekst

Det er Norkart som står bak det årlige arrangementet FME World Tour. Selskapet har vært forhandler av FME siden 2008 og opplever en sterk vekst i bruken av verktøyet både internt og hos kundene. Derfor er FME World Tour en viktig arena for å utveksle erfaringer og få ny innsikt i hvordan verktøyet kan brukes.

– For oss er det veldig nyttig å høre suksesshistorier og hvordan verktøyet kan brukes på nye måter, sier Anders Rognes, enhetsleder i Kartformidlingsenheten i Plan- og bygningsetaten i Oslo.

 

Kraftig verktøy

Han deltok på FME World Tour for første gang, men har god kjennskap til FME ettersom Oslo kommune har brukt verktøyet siden 2010.

– FME er et veldig kraftig verktøy som vi bruker mye og kommer til å bruke enda mer i fremtiden, sier Rognes.

Han forteller at det er ca. 15 ansatte i Plan- og bygningsetaten som bruker FME. I tillegg kommer et tilsvarende antall i andre etater i kommunen.

 

Spektakulær modell

Oslo kommune var også en populært post på programmet under årets FME World Tour. Her fikk de rundt 50 påmeldte deltakerne innsikt i hvordan kommunen laget en gigantisk modell av Oslo som er utstilt hos Plan- og bygningsetaten. Modellen var ferdig 3D-printet i september 2014.

Hensikten med modellen er å gi publikum muligheten til å se Oslo fra ulike perspektiv.

 

Store gevinster

Oslo kommune brukte mange forskjellige programmer for å lage modellen. FME ble benyttet for å produsere 3D-data fra ulike databaser.

Rognes er svært fornøyd med FME, ikke bare i produksjonen av 3D-modellen.

– Ved hjelp av FME har vi kunnet automatisere mange av prosessene våre. En rekke av produktene våre er blitt hel- og halvautomatiserte, og dette overtar mer og mer, forteller han.

Eksempelvis er månedlige, ukentlige og daglige leveranser av geodata helautomatiserte.

 

Verdensledende

FME World Tour 2015 foregår i tidsrommet 8. april-30. juni. Totalt er det mer enn 60 arrangementer verden over – fra San Fransisco i vest til New Zeeland i øst. Hele 33 av disse arrangementene foregår i Europa.

Safe Software, som har hovedkontor i byen Surrey i Canada, ble etablert i 1993 og er verdensledende på sin kompetanse innenfor håndtering av geografiske data. Tusenvis av selskapets kunder i mer enn 116 land bruker nå FME.

I tillegg til at Norkart er forhandler av FME i Norge, er selskapet utnevnt til gullpartner av Safe Software.

 

Dataflyt i fokus

I Norkart benyttes FME i en rekke prosjekter for kundene der dataflyt er i fokus. Selskapet har i dag 11 ansatte som jobber med FME daglig.

Norkart bruker alle tre hovedproduktene fra Safe Software; FME Desktop, FME Server og FME Cloud. Selskapets analysesenter benytter FME som basis for leveranser av tjenester, dataflytløsninger, verdiøkte dataprodukter, kurs og rådgiving.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *