Kartvegg

Veggkart: Eller rastertiles kan brukes til mye!

De fleste har et forhold til kart-tiles, eller “kartfliser” som vi kaller det på norsk. Teknologien går videre, og nå er vectortiles på vei opp og frem. Dermed har man et behov for å skille på de to typene “tiles”, så det vi fra før kjenner som “tiles” eller “kartfliser” har nå fått benevningen rastertiles.

Rastertiles er kanskje ikke helt i førersetet på teknologi om dagen, men de er på langt nær antikvariske. De har fortsatt en rekke fordeler, spesielt når det gjelder enheter med begrenset prosesseringskapasitet, et ønske om å ha lik kartografi over alt eller fordi det rett og slett er endel jobb å konvertere alle rastertiles til vectortiles. Dette vil nok skje på sikt, men de to standardene vil leve side om side i mange år fremover.

Denne bloggposten har ikke som mål å gå gjennom styrker og svakheter ved de to teknologiene, men å vise et litt spesielt bruksområde for rastertiles. Da jeg startet i Norkart fikk jeg et eget kontor med en helt hvit vegg, og hva er vel mer naturlig for en kartnerd enn å pynte veggen med et kart? Jeg kunne så klart ha brukt en plotter for å printe et kart, men da begrenser man seg til plotterens bredde. Hva om man ønsker et 4×2 meter kart på veggen?

Tiling er så klart svaret! Ved å printe ut en rekke (nærmere bestemt) 150 kartfliser på a4-ark og henge dem opp som en mosaikk får man en vegg full med kart! Dette er nøyaktig samme prinsippet som man bruker for å vise tiles på en skjerm, så hvorfor ikke?

Jeg satt meg ned for å skrive litt kode i Python, fant en grei måte å finne alle tiles jeg trenger for å printe et område og fikk lastet ned alle disse. Dermed satt jeg med en hel rekke bildefiler på harddisken min. Neste skritt var å lage en PDF av dette, med en tile pr side. Dette gikk også greit i Python, men oppløsningen ble dårlig ved å printe et bilde på 256×256 piksler på et A4-ark. Løsningen ble å kombinere 4 tiles på et ark, noe som også gikk greit. Dermed satt jeg igjen med en PDF på 150 sider. Koden for å generere en slik PDF finner du på GitHub-kontoen min.

Med dette gjort var det bare å printe de 150 sidene og lime sammen. Dessverre støtter ikke printeren på kontoret printing uten marger, så jeg måtte klippe en del. Dette har blitt gjort i noen tenkepauser nå og da, og veggen min har stadig blitt fylt med mer og mer kart over Trondheim. Jeg har til nå fått på plass 100 av 150 sider, og jeg ser at jeg har en del utbulninger og unøyaktigheter, men kart er det!

Kartvegg: del 1
Kartvegg: del 1
Nærnilde av kartveggen. Litt dårlige skjøter, men det fungerer!
Nærnilde av kartveggen. Litt dårlige skjøter, men det fungerer!
Analoge tiles
Analoge tiles
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *