Levanger

Mediakart: Fra studentprosjekt til kjempesuksess

Hvorfor Norkart?

Jeg gikk 3. klasse elektronikk ved NTNU og inn i mellom all elektronikken hadde jeg også lært litt programmering, noe som ga mersmak. Dette var fag jeg trivdes veldig godt med og ville lære mer om, og jeg søkte derfor sommerjobb hos Norkart sommeren 2014. Til tross for at jeg ikke kunne javascript og ikke hadde all verden med programmeringserfaring, fikk jeg jobben, noe som har vist seg å ha gått veldig bra!

Å jobbe i Norkart

I løpet av sommeren lærte jeg mye nytt, om både javascript, css, html og webutvikling generelt. Mye av grunnen til at jeg lærte så mye var takket være et godt arbeidsmiljø med flinke kollegaer, da spesielt Torbjørn som også jobbet på samme prosjekt.

Etter endt sommerjobb dro jeg på utveksling til Barcelona, men fikk likevel muligheten til å jobbe videre med løsningen derfra. Så når jeg ikke hadde mye å gjøre på skolen, og når jeg ble lei av sangria, tapas og soling, jobbet jeg så mye som jeg ville. Det har med andre ord vært en veldig fleksibel deltidsjobb, som jeg har satt stor pris på!

Grunnet en veldig lang juleferie har jeg nå vært tilbake på Trondheimskontoret i fem uker og jobbet videre med utviklingen av “mediakart”. Etter et halvt år er det mange nye kunder/aviser som har tatt i bruk løsningen, noe som betyr flere tilbakemeldinger og ønsker om ny funksjonalitet. Jeg har derfor gjort både store og små endringer i løsningen som skal leveres ut til kundene om kort tid. Det er veldig gøy at det jeg gjør faktisk blir brukt til noe!

Om løsningen

Da matrikkelen/grunnboken ble åpen for alle i 2014 var Norkart tidlig ute med å ta i bruk disse dataene. Blant annet ble dette prosjektet til, som gjør det enklere for journalister å presentere omsetningsdata sammen med interaktive kart.

Webløsningen som er utviklet er et verktøy som kan brukes til å vise omsetningsdata på en ryddig og fin måte (helt objektivt sett, selvfølgelig). Her kan journalister gå inn, velge hva de ønsker å publisere og ikke minst hvilken form de ønsker å vise dataene på, for så ved et enkelt tastetrykk få en ferdigskrevet embedkode som kan limes rett inn i avisens egne systemer. I dag er mulige publiseringsløsninger kart, tabell og vanlig tekst.

I kartet vil man få opp omsatte data som punkter, hvor man videre kan klikke på hvert punkt og se omsetningshistorikken helt tilbake til tidenes morgen. I tabellen har man mulighet til å sortere dataene på pris og dato, alt ut i fra hva man ønsker å vise. Her er det også mulig å få sett beliggenhet og historikk til hver omsetning. I tillegg har vi nylig lagt til muligheten for å laste ned dataene som en tekstfil, som kan brukes til publisering i papiravis.