Portland skyline

Inntrykk fra FOSS4G-PDX

Den viktigste internasjonale konferansen for fri og åpen geoprogramvare er FOSS4G, og den kommer i både nasjonale, regionale og globale varianter. Her i Norge har vi FOSS4G-NO, som ble behørig dekket i et eget blogginnlegg av vår eminente kollega Ann Kristin. I år som i fjor var Norkart også med på den globale utgaven, som har det største antallet presentasjoner og deltagere av alle! I år ble konferansen avholdt i Portland, Oregon i USA (arrangørene var veldig nøye på at vi skulle bestille flybilletter til Portland, Oregon og ikke Portland, Maine), en sjarmerende og moderne by på nordvestkysten i USA. Kjent for hipstere, øl og et pulserende teknologi-miljø, plassert som den er midt i mellom Microsoft-høyborgen i Seattle og Silicon Valley.

 

The best of both worlds – NoSQL i PostGIS

Alexander Nossum (@alexanno) fra vårt Trondheimskontor holdt et foredrag om Norkarts erfaringer med bruk av hstore i PostgreSQL/PostGIS for å lagre store mengder attributter i Det Offentlige Kartgrunnlaget (DOK) på en ny og mer effektiv måte. Sesjonen var godt besøkt, med et engasjert publikum som stilte spørsmål. Det er tydelig at det er flere enn bare oss som er spent på mulighetene man får ved å blande dokumentorienterte databaser med romlige databaser. Foredraget kan sees i sin helhet her. (Det gjelder forøvrig alle andre foredrag også, så det er bare å kikke på alt sammen!)

Bilde av A. Nossum som presenterer på FOSS4G
Alexander Nossum viser resten av verden hvordan nordmenn håndterer kart!

 

Trender

Den viktigste grunnen for Norkart til å være med på FOSS4G er å speide etter kommende trender i bransjen. Hvis trender kommer som bølger, så er vi surferne som posisjonerer oss akkurat foran der bølgen bryter for å få maksimal fart fremover! Her de viktigste trendene vi så i  år:

  • Opptegning på klientsiden. Tidligere flyttet man mest mulig arbeid fra klient til server, nå ser vi at klientene har blitt såpass kapable at arbeidet begynner å flyte nedover igjen.
  • Javascript er i vinden som aldri før. Flesteparten av de kule nye prosjektene som ble presentert involverte Javascript, enten i klienten eller på serveren. Symptomatisk er det at nesten alle presentasjoner vi så ble gitt med Javascript-verktøy som Reveal.js i stedet for tradisjonelle verktøy som Powerpoint eller Keynote.
  • WebGL begynner å bli modent. Med støtte på plass i alle moderne nettlesere og snart i alle mobile nettlesere, har den lenge lovede revolusjonen begynt å komme. Mange nye spennende prosjekter på gang her.
  • Windows-platformen mister stadig terreng. Veldig mange av utviklerne på FOSS4G gikk rundt med MacBooker, og kjørte koden sin i skytjenester drevet på Linux. Vi så flere eksempler på at Windows var den platformen som et prosjekt ble portet til sist av alle.
  • Big Spatial Data. Prosjekter som Hadoop har begynt å integrere geografisk data med andre data, slik at posisjon blir en av mange naturlig oppslagsmetoder i slike systemer.
  • Demokratisering av geomatikk. Stadig flere uten geomatikkutdannelse oppdager gledene ved kart og romlig informasjon, og slik blir det stadig flere brukere og utviklere som gjør fagfeltet mer tilgjengelig for “utviklere flest”. Initiativ som maptime.io bidrar til å spre gleden!
  • Tilgjengeliggøring av åpne data. Det holder ikke lenger å bare åpne dataene dine og vente på at andre skal gjøre noe kult med det, nå må man også sørge for at dataene er lett tilgjengelig, for eksempel ved å legge dem ut i EPSG 4326 eller 3857.
  • Adaptive kart. I tråd med økt rendering på klientsiden går det også mot kart som endrer seg etter forholdene, for eksempel kart som fremhever bilveier eller turstier alt etter hvor fort du beveger deg.
Skilt med avstand til verdens byer
Det er viktig å vite hvilken retning man skal gå i!

En trivelig konferanse

Vi trivdes veldig godt på denne konferansen, som bringer sammen et faglig felleskap fra hele verden sammen med en avslappet atmosfære og mange hyggelige sosiale hendelser på kveldstid. Arrangørene la vekt på å øke deltagelsen fra underrepresenterte grupper og hindre dårlige holdninger eller språkbruk, og lykkes med det i å skape en enda mer inklusiv stemning for alle. For sjenerte nordmenn var det heller ingen problemer, ettersom Norge var det landet som sendte tredje flest deltagere til konferansen. Dermed kunne vi enkelt finne frem til folk med velkjent tungemål om vi ble for utmattet av å gjøre oss nye, internasjonale bekjentskaper. Neste år blir konferansen avholdt i Sør-Koreas hovedstad Seoul, og da med vekt på å synliggjøre den rivende utviklingen innenfor geoprogramvare som skjer i Øst-Asia. Vi kommer ikke garantert til å være der, men vi kan ihvertfall love at vi vil følge med på alle nyhetene som kommer derfra!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *